nieuws

Rentevaste periode van 30 jaar bezig aan opmars

Financiële planning 1419

Zowel starters als doorstromers kiezen steeds vaker voor een rentevaste periode van 30 jaar. Bij starters steeg die behoefte met 38% ten opzichte van een jaar eerder. Bij doorstromers nam het aantal mensen met een 30-jarige rentevaste periode met 45% toe. Dat blijkt uit cijfers van de Hypotheek Index van De Hypotheker.

Rentevaste periode van 30 jaar bezig aan opmars

De Hypotheker spreekt zelfs van een opmars van de rentevaste periode van 30 jaar. In vergelijking met twee jaar geleden is het aantal huizenkopers dat hiervoor kiest bijna verdrievoudigd. De rentevaste periode van 20 jaar is overigens nog het populairst onder hypotheeknemers. Het aantal mensen dat ervoor kiest, daalde echter afgelopen jaar wel met 6%.

Kleine verschillen, veel concurrentie

Volgens De Hypotheker komt de wens 30 jaar vaste rente vooral door de lage rente en de relatief kleine verschillen tussen de rentevaste periodes. Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de laagste rente bij bestaande bouw nu 1,64%. Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar is de laagste rente 2,60%. De verschillen zijn zo klein door concurrentie tussen hypotheekaanbieders.

Stijging hypotheekbedrag

Uit de Hypotheek Index blijkt verder dat het gemiddelde hypotheekbedrag groeit onder invloed van de stijgende huizenprijzen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016 lenen starters nu 4% meer voor de aankoop van een huis. Doorstromers hebben een 5% hogere hypotheek.

Minder NHG-hypotheken

Het aantal hypotheken dat met NHG wordt gesloten daalde ten opzichte van 2016 met 9%. Sinds 1 januari 2017 wordt bij NHG uitgegaan van de gemiddelde huizenprijs (€245.000). Die NHG-grens geldt voor heel Nederland, maar volgens De Hypotheker is in Amsterdam of Utrecht bijna geen woning meer voor dat bedrag te vinden. De opsteller van de Hypotheek Index vraagt zich daarom af of een landelijke grens voor NHG nog wel aansluit op de woningmarkt. In landelijke gebieden zijn nog wel veel huizen die je met NHG kunt kopen.

Reageer op dit artikel