nieuws

Moneywise: Banken brengen oversluiters onnodig opnieuw NHG-kosten in rekening

Financiële planning 1523

Banken brengen oversluiters van een hypotheek onnodig duizenden euro’s NHG kosten-in rekening. Dit blijkt uit onderzoek van Moneywise.nl. Vrijwel alle banken brengen opnieuw deze kosten in rekening bij klanten die met hun NHG-hypotheek zijn overgestapt. Volgens Moneywise is dit in veel gevallen helemaal niet nodig.

Moneywise: Banken brengen oversluiters onnodig opnieuw NHG-kosten in rekening

Moneywise rekent voor dat het opnieuw in rekening brengen van de NHG-kosten de oversluiter bij een hypotheek van 200.000 euro 2.000 euro kost, namelijk de 1% die banken standaard in rekening brengen bij klanten die een NHG-hypotheek willen. Dit geld draagt de bank vervolgens weer af aan de uitvoerder van de NHG, het Waarborgfonds Eigen Woningen.

€ 1 kosten volstaat

Het opnieuw in rekening brengen van de NHG-kosten is volgens Moneywise onnodig omdat het waarborgfonds de mogelijkheid biedt om een bestaande NHG mee te nemen naar een andere bank. Als de nieuwe hypotheek even hoog is en dezelfde looptijd heeft als de oude, kan men volgens artikel B3 van NHG volstaan met € 1 aan kosten.

Eigen spelregels banken

Uit onderzoek van Moneywise.nl blijkt dat bijna alle banken opnieuw 1% kosten voor NHG in rekening brengen als men de hypotheek 1 op 1 oversluit. Volgens Moneywise doen banken dit omdat ze hun eigen acceptatieregels kunnen bepalen. “Belangrijk hierbij is dat de garantie die het Waarborgfonds afgeeft ieder jaar daalt. En dan kan er een situatie ontstaan waarbij er mogelijk toch een restschuld en dus risico voor de bank ontstaat. Door iedere oversluiter weer gewoon 1% kosten te laten betalen, voorkomen banken dat risico.”

Afgelost of gespaard

Dit gaat volgens Moneywise echter ten koste van huiseigenaren die hebben afgelost of gespaard voor aflossing en waarbij de woning meer waard is dan de schuld. “Zij zijn helemaal geen risico voor de bank. En moeten dus eigenlijk hun hypotheek kunnen overzetten naar een andere bank met behoud van NHG voor € 1 aan kosten in plaats van 1%. Helaas hebben banken hun eigen spelregels bedacht. “

Reageer op dit artikel