nieuws

Explosieve groei aantal miljoenenwoningen  

Financiële planning 1088

De crisis is duidelijk voorbij, in ieder geval voor de mensen die er toch al warmpjes bij zaten. Het aantal miljoenenwoningen is de afgelopen drie jaar met 75% toegenomen, zo blijk uit onderzoek van Calcasa. Met een gemiddelde woningprijs van 2,25 miljoen euro is de Konijnenstraat in Wassenaar opnieuw de duurste straat van Nederland.
 

Explosieve groei aantal miljoenenwoningen  

Nog nooit waren zoveel woningen in Nederland één miljoen of meer waard. Momenteel bedraagt dit aantal 48.300. De laatste grote stijging in aantal miljoenenwoningen vond plaats in 2008, toen er in Nederland 46.400 woningen van één miljoen euro of meer stonden. In de jaren daarna daalde dit aantal echter fors met 40,5%. Op het dieptepunt van de kredietcrisis telde Nederland slechts 27.600 miljoenenwoningen.

Keizersgracht overtreft Terschelling

De gemeente met de meeste miljoenenwoningen is Amsterdam, dat zowel de meeste buurten als straten kent met het grootste aantal miljoenenwoningen. De Keizersgracht spant de kroon met 281 woningen van 1 miljoen euro of meer. Daarmee is de totale waarde van de Keizersgracht groter dan die van alle koopwoningen op Terschelling.

Rijnmond grootste stijger

Gemiddeld bedraagt in Nederland de waarde van een miljoenenwoning 1,3 miljoen euro met een prijs per vierkante meter van 4.400 euro. Met een waardestijging van 6,9% over het afgelopen jaar zijn de miljoenenwoningen harder in waarde gestegen dan de volledige koopvoorraad (5,5%). Met 10,3% steeg de gemiddelde woningwaarde het hardst in de regio Rijnmond (Rotterdam en omgeving). In deze regio groeide het aantal miljoenenwoningen fors met 41% naar 2.350.

Miljonairsenclave Wassenaar

Een schijntje in vergelijking met de regio Den Haag, dat 5.100 miljoenenwoningen telt. Hier groeide het aantal met 19%. De gemiddelde woningwaarde voor miljoenenwoningen in de Agglomeratie Den Haag, waaronder de miljonairsenclave Wassenaar,  is met 1,410 miljoen euro het hoogste van Nederland.

Reageer op dit artikel