nieuws

Eigen Huis: ‘Hypotheekaanbieders misleiden klanten met verhuisregeling’

Financiële planning 2358

Geldverstrekkers moeten de voorwaarden van hun verhuisregeling duidelijk gaan uitleggen aan hun klanten. Nu worden mensen die bij een NHG-hypotheek een rentevaste periode kiezen van 20 of 30 jaar misleid, vindt Vereniging Eigen Huis. Als deze mensen na enkele jaren verhuizen naar een duurdere woning verliezen ze namelijk vaak hun lage rente.

Eigen Huis: ‘Hypotheekaanbieders misleiden klanten met verhuisregeling’

Vereniging Eigen Huis richt haar pijlen vooral op ING, bijBouwe, Allianz en Hypotrust Goede Start. Een starter die er verstandig aan denkt te doen om de hypotheekrente van zijn NHG-hypotheek 20 0f 30 jaar vast te zetten, komt bij deze aanbieders bedrogen uit. Zodra iemand verhuist naar een volgende woning die niet meer voor NHG in aanmerking komt, gaat die lage rente verloren. Hij moet dan vaak de (hogere) rente van dat moment betalen. “Door de stijgende huizenprijzen en gedaalde maximumgrens van de NHG zal deze tegenvaller steeds meer starters treffen die over enkele jaren doorstromen naar een grotere woning”, aldus Eigen Huis. De vereniging wil ook de AFM inlichten over haar bevindingen.

‘NHG-beperking schrappen’

Volgens Vereniging Eigen Huis wordt klanten bij het afsluiten van een hypotheek voorgespiegeld dat ze 30 jaar lang kunnen profiteren van een vaste lage rente. In de praktijk komt dat weinig voor, meent de belangenvereniging. “Vooral bij starters is bekend dat zij al na 5 tot 10 jaar verhuizen naar een volgende woning, waarbij de kans groot is dat die buiten de NHG-normen valt. Bij ING en bijBouwe is niet te achterhalen dat de verhuisregeling dan vervalt. Om te voorkomen dat deze mensen straks bij een verhuizing worden gedupeerd, eist Vereniging Eigen Huis dat deze geldverstrekkers de NHG-beperking voor alle klanten schrappen.”

Allianz en de Goede Start Hypotheek van Hypotrust verstrekken geen hypotheken zonder NHG, waardoor een klant bij verhuizing naar een duurdere woning boven de NHG-grens niets meer heeft aan de verhuisregeling. Ook zij zullen “in actie moeten komen, bijvoorbeeld door klanten die hier geen weet van konden hebben de keuze te bieden om een andere rentevaste periode te kiezen of boetevrij over te stappen naar een andere aanbieder”.

Strikte oversluittermijn

Vereniging Eigen Huis onderzocht de verhuisvoorwaarden van 35 geldverstrekkers. Volgens de vereniging zijn er ook andere beperkingen waardoor een lage rente niet kan meeverhuizen. “Bij Delta Lloyd verliezen klanten bijvoorbeeld hun lage rente zodra zij bij een verhuizing een aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek. Ook komt regelmatig voor dat er een strikte, beperkende termijn van drie maanden wordt gehanteerd voor de periode tussen het afsluiten van de nieuwe hypotheek en de aflossing van de oude hypotheek. Daardoor kunnen veel mensen hun verhuisregeling mislopen.”

Niet tijdig aankondigen

“Ook komt het vaak voor dat een klant tenminste 30 dagen van tevoren moet aankondigen dat hij gebruik wil maken van de verhuisregeling”, vervolgt Eigen Huis in een bericht op de eigen website. “Gebeurt dit niet tijdig, dan kan de oude lage rente alsnog niet worden meegenomen naar de nieuwe woning. Dergelijke, voor klanten onbekende voorwaarden kunnen mensen in problemen brengen al zij verhuizen en er op rekenen dat hun rentevast periode doorloopt.”

Reageer op dit artikel