nieuws

Dexia moet ook deel boetebedragen terugbetalen

Financiële planning 1100

Dexia leed vrijdag voor de vijfde keer in korte tijd een nederlaag bij de Hoge Raad. De Belgisch-Franse bank-verzekeraar moet nu ook een deel van de boetebedragen aan klanten terugbetalen. De voorwaarden voor rentetermijnen die Dexia hanteerde bij aandelenleaseproducten waren oneerlijk en daar mag de bank-verzekeraar dus geen aanspraak op maken.

Dexia moet ook deel boetebedragen terugbetalen

Dat oordeelde de Hoge Raad vrijdag in antwoord op zogenaamde prejudiciële vragen (vragen van een rechter aan een hoger gerecht). Volgens het rechtsorgaan zijn de voorwaarden van Dexia in strijd met de Europese richtlijn 93/13 over consumentenovereenkomsten. Gevolg van de uitspraak is dat Dexia een deel van de ten onrechte geïncasseerde boetebedragen aan haar klanten moet terugbetalen.

‘Oneerlijke praktijken’

“Dexia bracht een boete in rekening terwijl zij zelf nauwelijks schade leed. Het geld wat werd afgelost, kon immers opnieuw worden uitgeleend. Wij zijn blij dat er een einde aan deze oneerlijke praktijken komt”, reageert Simon Zuurbier van claimorganisatie Leaseproces op de uitspraak.

Leaseproces procedeert nog voor 20.000 gedupeerden met aandelenleasecontracten. Ongeveer 20% daarvan kreeg te maken met boetes. Gemiddeld gaat het om een bedrag van circa € 5.000. Leaseproces verwacht dat Dexia in de meeste gevallen nog een derde van dit bedrag moet terugbetalen.

Eerder bestraft

Het is niet voor het eerst dat Dexia door de Hoge Raad op de vingers wordt getikt. In september oordeelde de rechter dat de bank-verzekeraar gedupeerden voor 100% schadeloos moet stellen als het contract door een tussenpersoon was geadviseerd. In februari van dit jaar volgde het oordeel dat Dexia-gedupeerden recht hebben op een hogere vergoeding omdat tot dan toe winsten uit een eerder contract op een andere wijze werden berekend. De Hoge Raad besliste in 2015 ook al tweemaal in het nadeel van Dexia.

Reageer op dit artikel