nieuws

BijBouwe en Hypotrust gaan verhuisregeling verduidelijken na kritiek Eigen Huis

Financiële planning 2577

We gaan kijken hoe we de verhuisregeling bij NHG-hypotheken transparanter kunnen uitleggen, zeggen bijBouwe en Hypotrust. Ze kregen kritiek van Vereniging Eigen Huis op die regeling. Klanten zou niet worden verteld dat ze bij de overstap naar een hypotheek boven de NHG-grens hun gunstige lage rente niet kunnen meenemen. “Wij vinden dat het er wel staat, maar we kunnen het inderdaad helderder uitleggen”, zegt bijBouwe. Hypotrust vindt dat ook het intermediair een belangrijke rol heeft. “Dit is ook iets dat een adviseur duidelijk moet aangeven aan consumenten.”

BijBouwe en Hypotrust gaan verhuisregeling verduidelijken na kritiek Eigen Huis

Eigen Huis vindt dat hypotheekaanbieders hun klanten misleiden, maar daar neemt Edgar Laban van Hypotrust resoluut afstand van. “Aan de voorkant van onze Hypotrust Goede Start is meteen duidelijk dat dit alleen een NHG-product is. Klanten weten dat. Dat ze nu doen voorkomen dat we misleiden, is onterecht. Als je een Fiatje 500 hebt, moet je daar geen 200 mee willen rijden.”

‘Ook intermediair moet goede uitleg geven’

Laban vindt bovendien dat de voorwaarden voor de verhuisregeling wel degelijk vindbaar zijn. “Ze zitten gewoon aan de offerte vast. We hebben wel gezegd dat we gaan kijken hoe we ze transparanter kunnen maken. Binnenkort moeten de voorwaarden beschikbaar zijn op B1-niveau.” Hij vindt ook een belangrijke rol weggelegd voor het intermediair. Laban: “We rekenen erop dat adviseurs duidelijk aangeven dat het een NHG-product betreft en dat de voorwaarden alleen voor een NHG-hypotheek gelden.”

‘We nemen dit serieus’

“Wij gaan onderzoeken of Eigen Huis een punt heeft met haar kritiek”, reageert Bouwe Kuik van bijBouwe. “We zullen kijken of we de verhuisregeling inhoudelijk moeten aanpassen. We vinden dat ze sowieso een punt hebben dat we helderder kunnen uitleggen wat wel en niet kan binnen de regeling. Zelf vinden we dat alles er wel staat, maar we vinden ook dat het duidelijker kan. We nemen dit serieus.”

Kuik bevestigt dat hypotheekklanten hun rente bij bijBouwe op een NHG-hypotheek niet kunnen meeverhuizen naar een hypotheek boven de NHG-grens. “Dat heeft te maken met onze beleggers. Die willen graag NHG-hypotheken funden. Dan kunnen we niet dezelfde rentevoorwaarden daarbuiten ook laten gelden.”

Reageer op dit artikel