nieuws

Anton vanden Bol (Hypotheek Visie): ‘Aanbieder gaat een zware pijp roken’

Financiële planning 2348

Volgens Anton vanden Bol, aandeelhouder en directeur van franchiseformule Hypotheek Visie is het advies in de hypotheekmarkt nog niet goed genoeg. Met de hand in eigen boezem: “Ook wij zijn niet vlekkeloos.” Hij voorspelt vooral geldverstrekkers veel civiele procedures.

Anton vanden Bol (Hypotheek Visie): ‘Aanbieder gaat een zware pijp roken’

Dat zegt Vanden Bol in een interview met am:magazine. Hij stelt daarin dat geldverstrekkers civiel kwetsbaar zijn. De geldverstrekker gaat niet uit van het adviesrapport, zegt hij, die kijkt naar LTV en LTI. En dat maakt hem kwetsbaar. De intermediair is aansprakelijk bij een slecht advies, maar niet voor een Wft-compliant advies en ook niet als hij niet meer bestaat. De geldverstrekker is bijna altijd aansprakelijk. Die is de dertigjarige relatie aangegaan, maar heeft nooit gefiatteerd op het adviesrapport.

Wat weet die bank van jou?

Als voorbeeld laat hij een dossier zien. “Deze mensen hebben niks afgesloten voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Stel dat er toch wat gebeurt. Ze liggen allebei in het ziekenhuis. Wie bellen ze dan op? De tussenpersoon bestaat niet meer. Wie bel je dan? De aanbieder? Knappe jongen als je daar iemand aan de lijn krijgt die iets weet van jouw hypotheek. Maar stel dat het lukt. Wat weet die bank van jou? Helemaal niks. Dat is niet goed. Bij mij gaan er dan bellen rinkelen. Ik denk: onrechtmatige daad, civielrechtelijke aansprakelijkheid, zorgplicht. Gelukkig voor de bank weet die klant dat niet. Maar wat is het antwoord als de klant zich daar bewust van wordt? Dan zijn de rapen gaar. Er wordt veel te gemakkelijk mee omgegaan. Als dat losscheurt…”

Risico is niet weg

Hij erkent dat het intermediair ook een rol heeft. “Wij zijn ook aansprakelijk, zeker. Wij laten de klant tekenen voor de consequenties. Als de klant getekend heeft dan heeft die een veel zwakkere positie richting de rechter. Alleen: dan heeft de adviseur zijn werk wel goed gedaan, maar het risico is niet weg. Je kunt als klant tegen de fabrikant zeggen: had je dat risico moeten accepteren? Maar dat moet de rechter maar uitmaken. Ik denk dat de bank een zware pijp rookt. De geldverstrekker heeft een bijzondere zelfstandige zorgplicht.”

Er zijn uitdagingen

Hij laat de advieskwaliteit van zijn franchisenemers doorlopend meten. Meest recente interne cijfer: de dossiers krijgen een 8,3. Hij zegt: “Extreem fout gaat het niet meer en anders grijpen we onmiddellijk in. Maar we hebben onze uitdagingen, ik zeg het eerlijk. Soms doen franchisenemers toch dingen die ze niet moeten doen. Onzorgvuldigheid, snelheid, noem het maar op. Laat staan welke uitdagingen je hebt zónder een controlesysteem. Maar zo’n systeem kost wel geld.”

Een advies kost bij Hypotheek Visie tegen de 3000 euro. Vanden Bol stelt dat hij die prijs nog lang kan volhouden. “Heel lang. Onze opbrengst per klant is licht stijgend. De klant ziet wel dat er verschil zit tussen het ene en het andere advies.”

Een ordentelijke partij

Hypotheek Visie bestaat in mei 25 jaar en telt 50 kantoren. Naar een opvolger voor de 66-jarige Vanden Bol wordt gezocht. “Ik ben niet alleen de directeur, maar ook honderd procent aandeelhouder. We zijn een paar keer benaderd door iemand die het over wilde nemen maar het was geen partij die de continuïteit van deze organisatie voor ogen had. Het moet niet een partij zijn die winstmaximalisatie nastreeft. Het zou een concurrerende franchiseorganisatie kunnen zijn of een serviceprovider. Als het maar een ordentelijke partij is.”

Ik weet hoe de hazen lopen

Zelf adviseert de directeur niet meer. “Ik mag het niet meer, ik heb nooit de Wft-diploma’s gehaald. Mijn baan is anders: ik moet een bedrijf managen, een distributieformule neerzetten. Nadenken over online. Nieuwe aanbieders beoordelen. Vraagstukken oplossen. Maar goed, ik kan nog steeds best meedenken over een advies, ik weet wel hoe de hazen lopen.”

Het hele interview staat in nummer 31 van am:magazine. 

Reageer op dit artikel