nieuws

Schuldenaren krijgen half jaar betalingspauze

Financiële planning 2429

Mensen die zwaar in de schulden zitten en met behulp van een schuldhulpverlener niet in een stabiele financiële situatie kunnen komen, kunnen vanaf 1 april maximaal een half jaar “adempauze” nemen. Schuldeisers mogen dan geen geld opeisen of spullen in beslag nemen.

Schuldenaren krijgen half jaar betalingspauze

Dat heeft staatssecretatis Klijnsma (Sociale Zaken) bekendgemaakt. De Raad van State heeft ingestemd met het instellen van een zogeheten breed wettelijk moratorium, waar ook minister Blok (Veiligheid en Justitie) bij betrokken is geweest. “Het stilzetten van de stroom invorderingsmaatregelen kan een schuldenaar met hulp van schuldhulpverlening de kans geven om alle zaken op een rij te zetten en tot een stabiele situatie te komen. Van daaruit kunnen dan betalingsafspraken worden gemaakt.”
Klijnsma vindt het een belangrijke stap, in combinatie met het vereenvoudigen van de beslagvrije voet. “Dat zijn belangrijke hulpmiddelen waardoor mensen die grote schulden hebben weer vooruit kunnen kijken en kunnen bouwen aan hun toekomst.” De regeling geldt onder meer voor huur- en hypotheeklasten, maar ook voor zorg-, opstal-, WA- en motorrijtuigenverzekeringen.

Reageer op dit artikel