nieuws

‘Meer aanbieders hypotheken nodig om funding gap te dichten’

Financiële planning 2907

De behoefte aan hypotheekgeld groeit, maar de hoeveelheid spaargeld die Nederlandse huishoudens op de bank hebben staan is onvoldoende om de uitstaande hypotheken mee te financieren. Om deze ‘funding gap’ op te lossen zijn nieuwe geldverstrekkers nodig zoals pensioenfondsen en (buitenlandse) investeerders, zegt De Hypotheekshop.

‘Meer aanbieders hypotheken nodig om funding gap te dichten’

In vijf jaar tijd is het aantal geldverstrekkers flink gegroeid. Volgens De Hypotheekshop is het aantal aanbieders dat minimaal 1% van de hypotheekaanvragen krijgt bijna verdubbeld sinds het dieptepunt van de woningcrisis in 2012.

Lage rentes en snelle service hebben keerzijde

De Nederlandsche Bank (DNB) constateerde een paar maanden geleden dat de opkomst van pensioenfondsen en verzekeraars gunstig is geweest voor het financiële systeem. De concurrentie en de diversiteit van het kredietaanbod nam toe. Dit leidde tot een daling van de hypotheekrente een groter aanbod van langere rentevaste perioden. “Toch valt op de conclusie dat de diversiteit is toegenomen het nodige af te dingen”, schrijft De Hypotheekshop in zijn nieuwsbrief. “De meeste (nieuwe) aanbieders hebben gekozen voor lage rentes en snelle service; de keerzijde daarvan is een uniform acceptatiebeleid en een beperkt productaanbod. De behoefte aan maatwerk bij consumenten neemt daarentegen toe.”

Behoefte hypotheekgeld groeit

Eind 2016 bedroeg de Nederlandse hypotheekschuld €664,4 miljard. Volgens De Hypotheekshop neemt die schuld tot 2025 toe door de stijgende huizenprijzen. Ook groeit de behoefte aan hypotheekgeld doordat veel huizenkopers komende jaren moeten kiezen of ze hun aflopende rentevaste periode willen verlengen. Tegenover die groeiende behoefte staat te weinig spaargeld op de bank om uitstaande hypotheken te financieren. Nieuwe geldverstrekkers in de vorm van pensioenfondsen en (buitenlandse) investeerders zijn nodig, meent De Hypotheekshop.

Vrees: inperking productassortiment

Adviseurs verwachten dat het percentage complexere hypotheekaanvragen zal toenemen, bijvoorbeeld van zzp’ers of mensen die een relatie beëindigen. Volgens De Hypotheekshop is het schrikbeeld van consumenten dat geldverstrekkers vanwege de hogere kosten hun acceptatiebeleid en productassortiment inperken. Complexe aanvragen kosten immers meer geld en tijd dan een standaardhypotheek. “Het gevaar bestaat dat steeds meer (nieuwe) aanbieders ervoor kiezen om ‘fast’ en ‘cheap’ te gaan werken, en niet meer ‘good’. Onder ‘good’ verstaan we in dit verband een breed productaanbod en een ruim acceptatiebeleid. Het bekendste voorbeeld van waar dit toe kan leiden is dat van de woonboten: er is nog slechts één aanbieder in Nederland die deze wil financieren.” Maatwerk wordt volgens De Hypotheekshop weer interessanter als geldverstrekkers daar een hogere hypotheekrente voor kunnen rekenen.

Reageer op dit artikel