nieuws

Maudie Derks (Acture): ‘Onafhankelijke toezichthouder nodig’

Financiële planning 3339

Acture pleit voor een onafhankelijke derde die toezicht houdt op de uitvoering van de Ziektewet. Volgens algemeen directeur Maudie Derks wordt op die manier de kwaliteit van de dienstverlening van zowel het UWV als private uitvoerders als Acture beter vergelijkbaar. Derks geeft daarmee een schot voor de boeg van de uitzending van Radar waarin de handelswijze van Acture opnieuw wordt bekritiseerd.

Maudie Derks (Acture): ‘Onafhankelijke toezichthouder nodig’

Radar zal in de uitzending van aanstaande maandag ex-medewerkers aan het woord laten die getuigen van de “onmenselijke behandeling” van zieke flexwerkers. Een inhoudelijke reactie op de uitzending stelt Derks pas nadien te kunnen geven aangezien inzage vooraf haar geweigerd is. Derks: “De centrale vraag van de uitzending is ‘Wie controleert Acture?’. Daarop kan ik alvast antwoorden dat wij al geruime tijd pleiten voor onafhankelijk toezichthouder. Nu ligt die rol nog bij het UWV, dat daarmee een dubbelrol heeft, aangezien het zelf ook uitvoerder is. Wij pleiten voor onafhankelijke derde die zowel bij de private partijen als het UWV toezicht houdt en waarop zieke werkwerknemers een beroep kunnen doen. Op die manier wordt ook de kwaliteit van de dienstverlening beter vergelijkbaar.”

Eerdere uitzending Radar

De komende uitzending komt niet geheel als een verrassing voor Derks aangezien Radar eind oktober 2016 ook al aandacht besteedde aan Acture. In deze uitzending kwamen drie (voormalig) zieke werknemers aan het woord die zich slecht behandeld voelden door de grootste private uitvoerder van de Ziektewet van Nederland. Zo zouden casemanagers zieke werknemers pushen om weer aan het werk te gaan terwijl dit botste met het advies van de arts. Daarnaast zou Acture zieke werknemers zo snel mogelijk in de WW willen lozen.

FNV gaat niet op aanbod in

Derks: “Naar aanleiding van deze uitzending heb ik contact gehad met Erica Hemmes van de FNV, die ook aan het woord kwam. Ik heb haar de toezegging gedaan dat wij op persoonlijk niveau de klachten die bij de vakbond over ons binnenkomen willen behandelen. Daarnaast willen wij per kwartaal de klachten transparant in beeld gaan brengen. Op dat aanbod is FNV niet ingegaan. Het lijkt er erop dat de bond nu blijft hangen in een systeemdiscussie waarbij ze per definitie tegen een private uitvoering van de ziektewet zijn.”

Reageer op dit artikel