nieuws

London General struikelt bij Kifid over begrip ‘dienstbetrekking’

Financiële planning 2031

Een klant van London General heeft bij Kifid met succes geklaagd tegen het weigeren van een uitkering op zijn woonlastenverzekering. Hoewel hij als zelfstandige gebruik maakt van de startersregeling van het UWV, kan hij toch als ‘voortdurend werkloos’ worden aangemerkt, vindt het klachteninstituut. Het gebruik van de term ‘dienstbetrekking’ in de voorwaarden is daarvoor bepalend.

London General struikelt bij Kifid over begrip ‘dienstbetrekking’

De klant sluit in 2009 een Verantwoord Hypotheek Plan, dat dekking biedt bij werkloosheid. De verzekerde raakt zijn baan kwijt, maar gaat in 2016 aan de slag als zelfstandige. Daarbij maakt hij gebruikt van de startersregeling van het UWV, waardoor hij een deel van zijn uitkering kan behouden. London General ziet daarin aanleiding om de uitkering te stoppen: “Ondanks het feit dat u nog werkloos bent en gekort wordt op uw uitkering bent u bezig om een eigen bedrijf op te starten.”

Daar is de verzekerde het niet mee eens: in de voorwaarden staat vermeld dat sprake is van voortdurende werkloosheid zolang hij geen nieuwe dienstbetrekking aanvaardt. London General voert aan dat het UWV de klant niet langer als volledig werkloos ziet. Kifid gaat echter mee in de redenering van de verzekerde, die als een redelijke wordt beoordeeld: “Nu consument als startende ondernemer geen loon heeft ontvangen en er geen sprake is geweest van een gezagsverhouding, kan niet gesteld worden dat consument vanaf 1 januari 2016 geheel of gedeeltelijk een nieuwe dienstbetrekking heeft aanvaard. Er is derhalve sprake van voortdurende werkloosheid.” Conform de contra-proreferentemregel prevaleert de meest gunstige lezing voor de klant als over de uitleg van de voorwaarden onduidelijkheid kan bestaan. London General moet daarom € 3.000 aan de klant betalen.

Reageer op dit artikel