nieuws

ING: starters in de knel op woningmarkt

Financiële planning 3237

Starters hebben ondanks de lage rente, een hoger opleidingsniveau en een beter salaris te kampen met hogere woonlasten dan de starters van twintig jaar geleden. Ze hebben vaker hulp nodig bij het kopen van een huis. Dat meldt ING in de Woonindex van het eerste kwartaal.

ING: starters in de knel op woningmarkt

Het vertrouwen in de woningmarkt is licht gedaald: de index staat op 113 punten, tegen 115 eind vorig jaar. De daling heeft de maken met de tijd van het jaar, aldus ING: “Het is voor minder respondenten een gunstige periode voor de aankoop van een huis.” Huiseigenaren blijven het zonnig inzien: van hen verwacht 90% een stijging van de huizenprijzen. “Starters krijgen het daarentegen moeilijker op de woningmarkt.”

Veel hulp nodig

De woonlasten als percentage van het inkomen liggen voor starters nu hoger dan twintig jaar geleden. Daarnaast mocht in 1997 voor het eerste huis nog meer dan 100% van de woningwaarde worden geleend: 32% van de starters deed dat toen. “Zo konden starters destijds met een lager inkomen en met een lagere opleiding eenvoudiger de woningmarkt betreden. Ook met veel minder hulp van hun ouders en zonder al te veel concessies te hoeven doen aan hun woonwensen.”
Anno 2017 heeft bijna de helft van de starters te weinig geld om de bijkomende kosten voor het financieren van de woning te betalen. “Ze hebben twee keer zo vaak financiële hulp nodig voor de aankoop van de eerste woning dan de generatie voor hen.” Een op de vijf starters zegt niet meer dan € 2.500 per jaar te kunnen sparen. “Dat is ongeveer nodig om een gemiddelde woning te kunnen kopen en de jaarlijkse verlaging van de maximale hypotheek op te vangen met eigen geld.”

Concessies doen

Ondanks de lastiger positie vindt 60% van de starters de aankoop van een huis een goede belegging, onder meer door de lage rente. Een op de drie kan geen “redelijke koopwoning” krijgen, aldus ING. “Starters blijven daardoor langer huren of doen bij de aankoop eerder concessies door bijvoorbeeld te kiezen voor een kleiner woonoppervlak of geen balkon en/of geen tuin.” Wel kan ruim een derde van de starters rekenen op hulp bij de aankoop van de eerste woning. Dat is vaak in de vorm van een schenking of lening van ouders of schoonouders of het garant staan van de ouders.

Manager Hypotheken Wim Flikweert houdt dan ook een pleidooi voor het niet verder terugbrengen van de maximale LTV-verhouding. “Een koopwoning wordt steeds meer iets voor de happy few. Dit geldt vooral voor de grote steden. Als de maximale financiering in de toekomst nog verder naar beneden zou gaan, wordt dit probleem alleen maar groter.”

Meer mensen lossen tussentijds af

Ondertussen zijn de huizenbezitters goed bezig: ruim 40% heeft inmiddels tussentijds afgelost op de hypotheek. “Dit aantal was nog nooit zo hoog.” Gemiddeld denkt een woningeigenaar zijn huis binnen 5,4 maanden te kunnen verkopen. “Dit aantal maanden was nog nooit zo laag sinds de start van de Woonindex in 2006.”

Reageer op dit artikel