nieuws

Hypotheek zonder werkgeversverklaring ook bij ‘grote drie’

Financiële planning 10398

Met ingang van deze maand is het ook bij de drie grote hypotheekbanken Rabobank, ING en ABN Amro mogelijk om een hypotheek aan te vragen zonder werkgeversverklaring. De proef, die sinds vorig jaar liep bij Florius en 25 vestigingen van De Hypotheker, wordt uitgebreid.

Hypotheek zonder werkgeversverklaring ook bij ‘grote drie’

Het aantal adviesorganisaties dat aan de proef (genaamd Handig!) deelneemt, wordt uitgebreid met 75 partijen. Zij kunnen nu bij Florius, Rabobank en ING een hypotheek aanvragen met een digitaal bericht van het UWV, kan dat worden gedownload via Mijnuwv.nl. Bij ABN Amro wordt het vanaf 16 maart mogelijk. De deelnemende hypotheekadviseurs krijgen een rekenbox waarmee zij het toetsinkomen van klanten kunnen bepalen. Adviessoftwarepakket Adviesbox is op die module aangepast.

Later dit jaar breder beschikbaar

Het project is een initiatief van IG&H om het aanvraagproces voor een hypotheek te vereenvoudigen. Andere deelnemers zijn het Waarborgfonds Eigen Woningen, Vereniging Eigen Huis en HDN. “De ambitie is om alle benodigde informatie voor het aanvragen van een hypotheek digitaal bij de bron te verzamelen. In plaats van fysieke documenten, dienen digitale gegevens als input voor het proces. Bij een positief resultaat van de pilot en evaluatie in de loop van 2017, komt de nieuwe standaard (en het proces) ter beschikking aan alle belanghebbenden.” Het UWV-bericht is volgens de initiatiefnemers beter bruikbaar voor een aanvraag: “Een werkgeversverklaring voldoet vaak niet volledig aan de eisen van de hypotheekverstrekker en door interpretatie­verschillen duurt het vaak onnodig lang om een hypotheek aan te vragen.”

Reageer op dit artikel