nieuws

Huizenkoper wordt steeds ouder

Financiële planning 1677

De gemiddelde huizenkoper is bijna veertiger. In 2016 was de leeftijd waarop Nederlanders een woning kopen gemiddeld 39,4 jaar, een stijging van vier jaar ten opzichte van 2010. In diezelfde periode steeg de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking met 1,6 jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Huizenkoper wordt steeds ouder

De gemiddelde koopleeftijd van 39,4 jaar s de hoogste sinds het begin van metingen door het CBS en Kadaster in 1995. Toen was de gemiddelde huizenkoper nog 34,5 jaar oud. Tot 2002 bleef de gemiddelde koopleeftijd nagenoeg gelijk, daarna ging die omhoog naar 36,1 jaar in 2007.

Koopleeftijd daalde in crisis

In de jaren van de huizencrisis tussen 2008 en 2010 daalde de gemiddelde koopleeftijd. Het aandeel doorstromers op de koopwoningmarkt nam toen af, waardoor het aandeel doorgaans jonge koopstarters relatief toenam.

Vanaf 2010 werd de huizenkoper weer ouder: in totaal vier jaar in de periode tot 2016. Dit hangt mogelijk samen met de strengere hypotheekregelgeving sinds 2013. Hierdoor is het vooral voor starters steeds moeilijker geworden om een woning te kopen.

Urk heeft jongste koper, Vlieland de oudste

In de gemeente Urk waren huizenkopers in 2016 met 33,8 jaar gemiddeld het jongst. Sliedrecht en Zwartewaterland waren de twee andere gemeenten waar de gemiddelde leeftijd onder de 35 jaar lag. In het gros van de gemeenten lag de gemiddelde leeftijd in 2016 tussen 38 en 43 jaar.

De enige gemeente waar de gemiddelde koopleeftijd in 2016 boven de 50 lag is Vlieland. Woningkopers waren daar gemiddeld ruim 52 jaar oud.

Reageer op dit artikel