nieuws

Gratis Makelaar wil einde maken aan ‘stenen tijdperk’

Financiële planning 6061

Het makelaarsbedrijf De Gratis Makelaar zegt een revolutie te ontketenen in de makelaardij met een nieuwe formule: kandidaat-kopers bieden openlijk en online op een woning. De verkoper betaalt niets, de koper betaalt € 1.799.

Gratis Makelaar wil einde maken aan ‘stenen tijdperk’

Volgens het bedrijf zitten er voor de verkoper geen addertjes onder het gras. “De makelaardij zal nooit meer hetzelfde zijn”, belooft de nieuwkomer. “Door onze dienstverlening innovatief in te richten, kan elke woningeigenaar zijn huis bij ons helemaal kosteloos in de verkoop zetten. Daarbij garanderen we persoonlijke en professionele dienstverlening. Dit is een absoluut unieke propositie in de markt. We gaan een aardverschuiving veroorzaken binnen de makelaardij, let maar op”, belooft medeoprichter Mark Glas (lin. Hij is samen met Wilbert Hoogendijk eigenaar van het bedrijf. Beiden zijn al jaren actief in de makelaars- en vastgoedwereld.

Stenen tijdperk

Glas vindt dat de traditionele makelaar in het stenen tijdperk is blijven hangen. “Schade meld je tegenwoordig bij je verzekeraar via Whatsapp, bankieren doe je met je smartphone, een papieren treinkaartje is een chipkaart geworden. Het is de hoogste tijd om ook de makelaardij naar de 21ste eeuw te brengen.”
Dat wil Glas doen door kandidaat-kopers online te laten bieden op een woning. Die werkwijze is volgens hem juridisch getoetst door brancheorganisatie VBO. “Dit maakt het verkoopproces van een woning volledig transparant. Je ziet namelijk precies wat er op een woning is geboden en iedereen kan meedoen. Bovendien heb je geen aankoopmakelaar nodig. Wij combineren digitale technieken en slimme marketing met het organiseren van een open huis. Deze werkwijze leidt tot de meeste aandacht voor de woning en de beste opbrengst.”

Bezichtiging zelf regelen

De verkoper krijgt bij De Gratis Makelaar de taxatie, fotografie, het inmeten van de woning, verkoopadvies, een raambord, posters en flyers en de juridische levering. De woning wordt op Funda gezet. De verkooptekst en de bezichtiging van de woning moet de verkoper zelf regelen. Die kan dat desgewenst tegen “een kleine, kostendekkende vergoeding” uit handen geven.

Koper neemt courtage over

De kosten zijn voor de koper: die betaalt € 1.799 aan veilingkosten. “Dit bedrag kun je als koper optellen bij de koopsom en dus meefinancieren in de hypotheek. Met deze prijsstelling hebben wij het scherpste tarief van Nederland voor deze kwaliteit van dienstverlening.” Glas wil de kosten voor de koper uiteindelijk terugbrengen naar nul door afspraken te maken met leveranciers van onder meer energie, verzekeringen en hypotheken. “Wij laten de vergoedingen van deze partijen ten gunste komen van onze klanten. Zo wordt onze dienstverlening op termijn dus voor iedereen gratis.” In de verkoopvoorwaarden wordt het bedrag van € 1.799 overigens omschreven als een door de verkoper verschuldigde courtage, die bij totstandkoming van een koopovereenkomst wordt overgenomen door de koper.

De Gratis Makelaar omschrijft zichzelf als een collectief van professionals en is actief in Rotterdam. Binnenkort gaan ook in Amsterdam, Den Haag en Utrecht de virtuele deuren open.

Reageer op dit artikel