nieuws

Erica Verdegaal: ‘Uitvaartpolis gebaseerd op bangmakerij’

Financiële planning 8420

Als je pas recent een uitvaartverzekering hebt afgesloten, kan het voordeliger zijn om deze alsnog op te zeggen. Columniste en publiciste Erica Verdegaal gaf de kijkers van televisieprogramma Radar dit advies gisteravond nog mee na een item over uitvaartverzekeringen. Volgens Verdegaal is zelf sparen voor een uitvaart veel verstandiger.

Erica Verdegaal:  ‘Uitvaartpolis gebaseerd op bangmakerij’

In de uitzending, waarin ook de handelswijze van Acture uitvoerig werd belicht, was er bijzondere aandacht voor de uitvaartverzekering van Centraal Beheer (Achmea). Bij deze verzekering is er behalve van de jaarlijkse indexatie van het verzekerd bedrag met 3,5% ook sprake van een jaarlijkse herberekening van het sterfterisico. Hoe hoog de premiestijging daardoor uitpakt, is niet precies aan te geven, geeft ook een medewerker van de klantenservice van Centraal Beheer in de uitzending aan.

‘Voor dat geld kun je elk jaar worden begraven’

Het leidt ertoe twee klanten op leeftijd die in de uitzending aan het woord zijn gekomen hun premie de afgelopen jaren fors hebben zien stijgen. De ene klant, een man van 76, betaalt maandelijks € 91,10 voor zijn uitvaartpolis. De ander, 80 jaar oud, zag zijn maandpremie de afgelopen twaalf jaar meer dan verdubbelen van € 32 naar € 67 euro. Verdegaal: “Als je dat doorrekent, zit die man over 10 jaar aan een premie van € 117 en als hij 100 wordt aan € 202 euro per maand. Voor dat geld kun je elk jaar worden begraven.”

Emoties en bangmakerij

De verzekerden beklagen zich er ook over dat afkopen van de opgebouwde waarde vaak nog niet de helft oplevert van de premie die is ingelegd. Het zorgt er bij Verdegaal voor dat ze “een hekel heeft” aan uitvaartoplossingen. “Het is gebaseerd op emoties en bangmakerij. Je wordt niet begraven of niet waardig begraven.” De columniste noemt deze handelswijze “treurig”.
Verdegaal stelt dat ze zelf geen uitvaartpolis heeft. “Ik ben een spaarzaam type. Het geld voor mijn uitvaart is er.” De 75% van de Nederlanders die wel een uitvaartverzekering heeft raadt ze aan om er nog eens naar de polisvoorwaarden te kijken. Voor mensen die recent zo’n verzekering hebben afsloten, kan het volgens Verdegaal voordeliger zijn om deze alsnog op te zeggen.

Indexatie is optioneel

Achmea stelt in een reactie op de uitzending dat de klant bij de uitvaartpolis van Centraal Beheer de optie heeft om indexering wel/niet te verzekeren tegen de bijbehorende premie. “Centraal Beheer is graag bereid om in gesprek te gaan met onze klanten en we doen het beste wat in ons vermogen ligt om tot een oplossing te komen. Wij communiceren over individuele klachten rechtstreeks met onze klanten en niet via de media.”

Nuancering niet in uitzending gemonteerd

In een reactie op een mail die financieel adviseur Maarten Vermeulen uit Reuver aan Verdegaal stuurde naar aanleiding van de uitzending, lijkt de columniste wat terug te krabbelen van haar ferme standpunten. “Ik ben het eens met uw reactie. Voor een bepaalde groep kan een uitvaartpolis verstandig zijn, mits het een betrouwbare polis is die niet levenslang loopt, liever geen naturapolis is en mist de premie niet stijgt met het sterfterisico of te zwaar wordt geïndexeerd. Ik ben het met u eens, maar dat is niet in de uitzending gemonteerd.”

 

Reageer op dit artikel