nieuws

Consumentenbond: hypotheekadvies vaak nog mistig traject

Financiële planning 2460

Hypotheekadvies kan nog wel een stuk beter, vindt de Consumentenbond. Die stuurde mysteryshoppers op pad om de kwaliteit van het advies te peilen. Daarbij blijven er te vaak veel onduidelijkheden bestaan over diensrverlening en tarief, concludeert de bond. Dienstverleningsdocumenten blijken geregeld niet te stroken met de praktijk.

Consumentenbond: hypotheekadvies vaak nog mistig traject

Met name de onduidelijkheid over het aantal geldverstrekkers dat door hypotheekadviseurs wordt vergeleken stuit de Consumentenbond tegen de borst. De belangenorganisatie nam een kijkje op de site van Hypotheek24, die claimt voor € 650 alle hypotheekverstrekkers te vergelijken en altijd de laagste rente te bieden. “Die belofte maakt Hypotheek24 niet waar. De site doet slechts zaken met negen hypotheekaanbieders.” Dat is voor de Consumentenbond reden om een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.

Bereid tot aanpassing

Peter Ruys, directeur van Hypotheek24, vindt de klacht wat overdreven: “Wij maken onze belofte wel degelijk waar. Wij zijn een vergelijkingssite en bieden klanten een overzicht van alle rentes en voorwaarden van alle hypotheekverstrekkers. Dat is wat ook wij bedoelen te zeggen op onze website. Een gang naar de Reclame Code Commissie lijkt ons onnodig. Als de Consumentenbond ons niet duidelijk vindt, zijn wij best bereid onze informatie aan te passen. Maar dat is ons niet gevraagd.”

Dvd vrijwel nutteloos

De grootste geldgever de Rabobank krijgt er ook van langs van de bond: hoewel het dvd meldt dat over verzekeringen van andere aanbieders wordt geadviseerd, komen in de praktijk vrijwel alleen Interpolis-verzekeringen uit de hoge hoed. “De premie van een Interpolis-ORV is relatief hoog en kent bovendien jaarlijkse onderhoudskosten. Liever even verder kijken dus”, besluiten de mysteryshoppers. “In specifieke situaties kan het voorkomen dat wij klanten een andere aanbieder aandragen”, reageert de bank op vragen van de Consumentenbond. “De uitkomsten illustreren dat sommige financieel dienstverleners consumenten slecht informeren over de aard, reikwijdte en prijs van advies- en bemiddeldiensten”, zegt directeur Bart Combée. Hij noemt het dvd “in de praktijk vrijwel nutteloos, als het al wordt verstrekt”. De bond gaat het probleem aankaarten bij de evaluatie van het provisieverbod later dit jaar. “We willen dat de politiek zich dan sterk maakt voor een betere informatieverschaffing aan consumenten.”

Starters met nieuwbouw op het oog

De mysteryshoppers waren een stel van 26 en 27 jaar dat een nieuwbouwwoning van € 380.000 wilde kopen, geholpen door en ouderlijke schenking van € 100.000. Gezamenlijk hadden ze een jaarinkomen van € 65.000. Ze gingen naar een bank, een adviesketen, twee zelfstandige adviseurs, vroegen om telefonisch advies en vroegen een offerte op bij Hypotheek24. Rabobank rekent € 1.100 voor advies en bemiddeling bij een 10-jaarsrente van 1,7% (inclusief zelf uploaden van documenten en korting voor Rabo-rekeninghouders). De Hypotheker komt met een nota van € 3.490 (inclusief orv’s) en een rente van 1,54% voor een ABN Amro-hypotheek met duurzaamheidskorting. EyeOpen geeft een “nogal slordig” advies voor € 1.300. Er rolt een ING-hypotheek uit tegen 1,69% rente, met een ORV van TAF. Hypotheek24 raadt MoneYou aan (1,7% rente), waarbij de offerte pas komt na betaling van de bemiddelingskosten.

Geen offerte, dan geen rapport

De twee zelfstandig adviseurs doen het niet veel beter: de eerste heeft geen dvd en stelt zelf te bepalen welke geldgevers hij vergelijkt. Hij komt driemaal met een ander aanbod. “Waren ze met deze knutselaar in zee gegaan, dan hadden ze € 3.500 betaald.” Een adviesrapport wordt alleen gemaakt als de shoppers eerst het renteaanbod tekenen.
Bij de tweede adviseur deugt het advies wel, maar in tegenstelling tot het dvd (totaalbedrag € 2.500) meldt hij dat hij alleen op basis van een uurtarief werkt. Er wordt geen offerte aangevraagd en daarom komt er geen adviesrapport. Later valt er een nota van € 135 in de bus voor een uur advieswerk.

Reageer op dit artikel