nieuws

Beste hypotheekjaar sinds de crisis

Financiële planning 1808

De totale hypotheekproductie is vorig jaar uitgekomen op € 81 mrd, een stijging van 25% ten opzichte van 2015. Het maakt 2016 tot het beste hypotheekjaar sinds de crisis. Vooral doorstromers zijn debet aan de deze grote sprong voorwaarts. Dit blijkt uit de hypotheekupdate van IG & H Consulting & Interim.

Beste hypotheekjaar sinds de crisis

Vorig jaar steeg de hypotheekproductie van doorstromers van een kleine € 33 mrd in 2015 naar € 44 mrd. Het marktaandeel van de top drie banken op de hypotheekmarkt groeide weer, naar 55%. In totaal zijn er in 2016 meer dan 307.000 hypotheken verkocht, een groei van ruim 16% ten opzichte van een jaar eerder.

Toename aantal doorstromers

Gekeken naar de totale markt zag IG & H zowel het aantal verkochte hypotheken als de gemiddelde hypotheeksom flink toenemen. “Wanneer we inzoomen op het vierde kwartaal, zien we dat de markt met 20% is toegenomen”, zegt senior manager Joppe Smit “Deze groei komt met name door de toename van het aantal doorstromers. Starters hebben het moeilijker en houden de groei van de markt niet bij.” Het aandeel van doorstromers beslaat inmiddels meer dan de helft van de markt.
“Ook de huizenprijzen zaten het afgelopen jaar in de lift,” zegt Smit. “Ondanks de stijging van 6,3% zien we dat er weer volop wordt verhuisd. Consumenten hebben weer vertrouwen in de economie.”

Terugloop marktaandeel regiepartijen

In 2015 viel het marktaandeel van de top drie banken nog flink terug tot ruim onder de 50%. Verzekeraars, pensioenfondsen en regiepartijen wisten in dit gat te springen. In het vierde kwartaal van 2016 hebben de grootbanken weer een gezamenlijk marktaandeel van ruim 55%. Het marktaandeel van de regiepartijen liep vorig jaar terug naar een kleine 16%. “Dat komt door sturing op een mandaat met absolute volume-ambities in plaats van sturing op marktaandeel bij deze partijen,” aldus Smit.

Reageer op dit artikel