nieuws

Banken: ‘Geen compensatie oversluiters van voor 14 juli 2016’

Financiële planning 5320

Banken piekeren er niet over hypotheekklanten te compenseren die voor 14 juli 2016 een te hoge boeterente hebben betaald. Dat zei directeur Eelco Dubbeling van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), maandagavond in Radar. Stichting Oversluitclaim dreigde in de uitzending met een rechtszaak.

Banken: ‘Geen compensatie oversluiters van voor 14 juli 2016’

In tv-programma radar zei Dubbeling gisteren niet in te gaan op de oproep van Vereniging Eigen Huis om hypotheekklanten tot vijf jaar terug te compenseren. “Gaan we niet doen”, aldus de directeur van de NVB. “De reden daarvoor is dat banken niet alleen concurreren op prijs, maar ook op voorwaarden. Daardoor zijn kleine verschillen in rekenmethoden ontstaan. We gaan klanten met terugwerkende kracht compenseren tot 14 juli 2016. Maar daarvoor geldt gewoon het contract tussen klant en bank.”

Radar had in de uitzending een stel dat voor 14 juli 2016 hun hypotheek oversloot. De bank berekende te veel boete door het opgebouwde spaartegoed van de bankspaarhypotheek niet mee te nemen bij die berekening. Volgens Radar een duidelijk voorbeeld van een te hoge boeterente, maar Dubbeling was onvermurwbaar. De banken zeggen toe dat ze de leidraad van de AFM een-op-een gaan uitvoeren voor de periode vanaf 14 juli 2016; daarvoor niet.

‘Rechter, kunt u aantonen dat dit al voor 14 juli gold?’

Dat komt de hypotheekverstrekkers hoogstwaarschijnlijk op rechtszaken te staan. Daarmee dreigde gisteravond Michiel Lensink van Oversluitclaim, een claimorganisatie geïnitieerd door online oversluitservice Ikbenfrits.nl. Volgens Lensink hebben consumenten die zich bij hem aansluiten goede kans op een positieve uitspraak van de rechter. “AFM heeft laten zien wat een redelijke vergoeding is. Feitelijk is het enige dat we aan de rechter hoeven te vragen is: kunt u aantonen dat dit al gold voor 14 juli 2016? Dat is namelijk zo”, verwees hij naar het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat dat banken enkel “een redelijke vergoeding” mogen berekenen voor “geleden verlies of gederfde winst”.

‘Het is een gotspe dat banken maar mondjesmaat helpen’

“We willen graag dat terug gaan vorderen bij de banken”, vervolgde Lensink. “Het is een gotspe dat de banken nu nog zeggen dat het niet zo is. Het lijkt wel op de woekerpolisaffaire waarin ze continu ontkennen wat ze doen en alleen maar mondjesmaat de klant willen helpen.”

Oversluiters kunnen zich voor €15 aansluiten bij Oversluitclaim. Als het bij de rechter lukt de te veel betaalde boeterente terug te krijgen, dan gaat 10% daarvan naar de claimorganisatie.

Reageer op dit artikel