nieuws

Adviseur moet acht maanden de cel in voor oplichting

Financiële planning 2928

De Rechtbank Gelderland heeft een 49-jarige financieel adviseur uit Heerde wegens oplichting veroordeeld tot 10 maanden celstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De man was onder meer actief op het gebied van hypotheken en wist cliënten ertoe te bewegen geld over te maken naar hem in plaats van naar de bank. In totaal joeg de adviseur er zo ruim € 100.000 doorheen.

Adviseur moet acht maanden de cel in voor oplichting

De zaak kwam medio 2015 aan het rollen nadat een gedupeerde klant aangifte deed tegen de man. In het onderzoek dat volgde, deden aanvankelijk in totaal zes mensen aangifte van oplichting en verduistering. Uiteindelijk meldden zich nog eens twee gedupeerden.

Ene gat met andere dichten

In de periode augustus 2012 tot oktober 2014, toen het slecht ging met zijn adviesbedrijf, slaagde de adviseur erin meerdere cliënten met smoesjes en leugens zover te krijgen. dat ze geld aan hem overmaakten in plaats van rechtstreeks aan de bank. Dat geld was bestemd voor de aflossing van hypotheken of voor spaarvormen maar kwam daar niet terecht aangezien de verdachte het geld zelf opmaakte. Naar eigen zeggen had de adviseur het geld nodig om “het ene gat met het andere te dichten” en wist hij dat hij het aan hem toevertrouwde geld niet zou gaan bestemmen aan het doel dat hij de klanten voor ogen hield.

Vertrouwen in tussenpersonen geschonden

De rechtbank spreekt van een gebrek aan schaamte en professioneel fatsoen bij de adviseur. “Hoewel verdachte zelf zegt dat hij het ene gat met het andere vulde en dat hij veel betalingen contant deed, is in deze procedure niet duidelijk geworden wat verdachte precies met het geld (ruim € 100.000) heeft gedaan. Bovendien zijn meerdere klanten door toedoen van verdachte in financiële problemen gekomen. Verdachte heeft het vertrouwen geschonden dat men moet kunnen stellen in (tussen)personen die zich met financiële dienstverlening bezig houden.”

Reageer op dit artikel