nieuws

Winst 2 miljard euro voor ABN Amro dat hypotheekportefeuille ziet groeien

Financiële planning 1213

ABN Amro heeft over 2016 een nettowinst geboekt van ruim 2 miljard euro, wat neerkomt op een winstgroei van 8%. In het laatste kwartaal van 2016 bedroeg de winst 333 miljoen euro, 23% meer dan dezelfde periode een jaar eerder. De hypotheekportefeuille groeide voor het eerst in 6 jaar.

Winst 2 miljard euro voor ABN Amro dat hypotheekportefeuille ziet groeien

Topman Kees van Dijkhuizen noemde deze cijfers woensdagochtend “solide”. “We waren voor het tweede jaar op rij de grootste verstrekker van nieuwe hypotheken in Nederland, de mkb-kredietportefeuille in Nederland groeide weer licht na jaren van krimp, en in het buitenland kregen we er nieuwe zakelijke klanten bij.”

ABN Amro zag de hypotheekportefeuille in 2016 groeien en dat was voor het eerst in 6 jaar. De omvang nam het afgelopen jaar met ongeveer een half miljard euro toe naar bijna 147,5 miljard euro. De bank hoefde bovendien “historisch lage voorzieningen” te treffen voor slechte hypotheken en zakelijke kredieten.

Optimisme voor 2017

Van Dijkhuizen is optimistisch over 2017. “Er komen wel verkiezingen aan, wat onzekerheid geeft, net als de Brexit. Maar we zien dat onze klanten zeer positief reageren op de economische ontwikkelingen. We hebben meer kredieten, zowel bij het mkb als hypotheken. Ik zie het jaar met veel vertrouwen tegemoet.”

Reageer op dit artikel