nieuws

Waarborgfonds Eigen Woningen verwacht geen daling NHG-premie

Financiële planning 605

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW, dat jaarlijks de hoogte van de premie vaststelt voor de Nationale Hypoteek Garantie (NHG), verwacht niet dat die premie binnenkort omlaag gaat.

Waarborgfonds Eigen Woningen verwacht geen daling NHG-premie

Het WEW zegt dit in een reactie op het pleidooi van Vereniging Eigen Huis om de premie die huizenkopers betalen voor een hypotheek met NHG te verlagen. Nu is de NHG-premie 1% van het hypotheekbedrag. Volgens de vereniging kan dat lager omdat minder mensen met betalingsproblemen aankloppen bij NHG en omdat het eigen vermogen van NHG is gestegen.

Woordvoerder Linda Kiewiet van het WEW laat weten dat geen wijzigingen in de premie zijn voorzien. “Op dit moment handhaaft de WEW de premie op 1%.”

Afweging tussen betaalbaarheid en toekomstige verliezen

Volgens Kiewiet zijn de resultaten van het WEW van onzekere economische en woningmarktontwikkelingen afhankelijk. “Bij het bepalen van de hoogte van de premie wordt een afweging gemaakt tussen de betaalbaarheid voor de consument en de toekomstige verplichtingen van het WEW, namelijk de uit te keren verliezen. Dit betreft niet alleen de huidige verliezen, maar ook de verliezen gedurende economisch onzekere tijden die nog gaan komen.”

Met een sterk fonds kan het WEW meer zekerheid bieden en kunnen bovendien nieuwe, slimme regelingen worden geïnitieerd, voegt Kiewiet toe. Zo heeft het WEW eind 2016 voor zzp’ers de mogelijkheid gelanceerd om al na een jaar actief ondernemen een hypotheek met NHG af te sluiten.

Reageer op dit artikel