nieuws

Van Valentijn tot wurgschuld

Financiële planning 1916

Er valt nauwelijk aan te ontkomen; Valentijnsdag. Wat vandaag wellicht begint met een onverwacht kaartje of een bloemetje van een stille aanbidder, eindigt vaak in financiële misère. Een op de vijf Nederlanders heeft uiteindelijk geen geld om te scheiden als de liefde toch stuk loopt. Dit blijkt uit onderzoek van incassobureau Intrum Justitia.

Van Valentijn tot wurgschuld

Intrum Justitia deed onderzoek onder duizend Nederlanders als onderdeel van het European Consumer Payment Report. Hoewel veel Nederlanders met Valentijnsdag op zoek gaan naar een nieuwe liefde, zit dat er voor veel mensen die hun partner zat zijn niet in. Geldproblemen zorgen er voor dat men het zich niet kan veroorloven om te scheiden of alleen verder te gaan, zo zegt 20%.

Lenen van familie en vrienden

Ook zetten geldzorgen andere relaties met familie en vrienden onder druk omdat er geld van hen geleend wordt om rond te komen. 41% leent van familie en 22% van vrienden om rond te kunnen komen. Gemiddeld wordt bijna € 1.900 geleend om rekeningen te kunnen betalen.
Rick Terra, directeur van Intrum Justitia maakt zich zorgen over dit leengedrag: “Lenen bij bekenden en zeker bij familie voelt veilig. Maar het legt ook extra spanning op een relatie. Zet afspraken goed en  duidelijk op papier, zo voorkom je onduidelijkheden en misverstanden en hou je de goede band in stand.”

In het algemeen kan ruim een kwart van de Nederlanders rekeningen niet op tijd betalen, simpelweg omdat ze het geld er niet voor hebben. De helft van de Nederlanders geeft aan wel eens zijn rekeningen niet te kunnen betalen.

Opnieuw bij ouders intrekken

Gevraagd naar hun toekomstperspectief denkt slechts een derde dat zowel de economie als de eigen financiële situatie zal verbeteren. Dit zet relaties met kinderen, familie en vrienden onder druk. Zo verwacht 32% hun kinderen langer financieel te moeten ondersteunen nadat ze het huis uit zijn en 20% geeft aan dat hun kinderen niet zo snel het huis uit kunnen als ze zouden willen. 16% van de ondervraagden geeft zelfs aan minimaal één keer weer bij de ouders te hebben moeten intrekken vanwege hun financiën.

Reageer op dit artikel