nieuws

Rekenmeester Hypotheekclaim negen keer in een jaar berispt door Kifid

Financiële planning 5960

Hypotheekadviesbedrijf Goedkopehypotheek.nl is alleen al in 2016 negen keer op de vingers getikt door de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid. Pikant, want de bestuurder van het bedrijf verricht onder de naam Nationaal Compliance Center berekeningen voor de Stichting Hypotheekclaim. Deze stichting heeft inmiddels al 50 zaken aangebracht bij Kifid van consumenten die slecht zouden zijn geadviseerd bij de overstap naar een annuïteitenhypotheek.

Rekenmeester Hypotheekclaim negen keer in een jaar berispt door Kifid

Bij de start van de stichting een jaar geleden gaf voorzitter Siebe Annema aan de “wanprestatie” te willen rechtzetten die adviseurs zouden hebben geleverd bij het het oversluiten van hypotheken van voor 2013 naar een annuïtaire variant. Tienduizenden overstappers zouden zijn benadeeld.

Sprake van wanprestatie

Volgens de stichting hadden de gedupeerden gebruik kunnen maken van de voordelige fiscale regels van voor 1 januari 2013 en toch aflossingszekerheid in kunnen bouwen en zijn ze daar door hun adviseurs niet op gewezen. “Uit onze steekproef blijkt dat in 60% van de gevallen de hypotheekadviseur de huizenbezitter niet goed heeft voorgelicht. Terwijl je tegenwoordig de hypotheektussenpersonen gemiddeld zo’n € 2.500 betaalt voor goed en kundig advies. Dit blijkt dus niet het geval, met alle gevolgen van dien. Wat ons betreft is hier dus ook sprake van wanprestatie en dat zal moeten worden rechtgezet.”

Met de kritiek op adviseurs raakt Annema, voormalig uitgever van de Leeuwarder Courant en als projectleider betrokken bij Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, een gevoelige snaar bij het intermediair. Helemaal nu blijkt dat één van de betrokken partijen bij Stichting Hypotheekclaim er zelf een potje van maakt.

€ 875 voor doorrekenen dossier

Het betreft Goedkopehypotheek.nl, waarvan de bestuurder blijkens de gegevens van de Kamer van Koophandel op hetzelfde adres in het Overijsselse Kuinre resideert als het Nationaal Compliance Center (NCC). Het NCC wordt weer ingehuurd door De Haan Advocaten om zaken die zijn aangebracht bij de Stichting Hypotheekclaim door te rekenen. Uit een factuur die het NCC neerlegde bij De Haan blijkt dat het NCC € 875 (excl. BTW) vraagt voor het doorrekenen van een dossier. De Stichting Hypotheekclaim brengt op haar beurt 15% van een uitkering als “succesfee” in rekening.

Negen Kifid-veroordelingen in een jaar

Het NCC en zusterbedrijf Goedkopehypotheek.nl kunnen de extra inkomsten goed gebruiken. Een eenvoudige zoekopdracht binnen het register van Kifid leert dat de geschillencommissie Goedkopehypotheek.nl alleen al in 2016 in negen zaken heeft veroordeeld tot het betalen van ca. € 50.000 aan consumenten voor gebrekkig hypotheekadvies en de schade die daardoor is ontstaan. In één van de zaken -die draait om het oversluiten van een hypotheek- moet Goedkopehypotheek.nl zelfs ruim € 20.000 aan financiële schade vergoeden. In de andere uitspraken komt regelmatig naar voren dat Goedkopehypoheek.nl “niet heeft gehandeld als een redelijk handelend en redelijk bekwaam adviseur”.

Erkende financiële specialisten

Voorzitter Annema van Stichting Hypotheekclaim erkent dat adviseurs van Goedkopehypotheek.nl onder de vlag van NCC berekeningen verrichten in het claimtraject. “De vraag is al minstens 14 keer eerder gesteld, maar Goedkopehypotheek.nl en Stichting Hypotheekclaim staan echt volstrekt los van elkaar. Sowieso helpt de stichting gedupeerden niet zelf; dat doet De Haan Advocaten. Zij huren erkende financiële specialisten in om dossiers door te rekenen, partijen die over de benodigde vergunningen beschikken. Goedkopehypotheek.nl is een van die partijen maar zeker niet de enige.” De dienstverlening die NCC/Goedkopehypotheek.nl verricht voor de stichting moet volgens Annema los worden gezien van de adviezen die Goedkopehypotheek.nl zelf verstrekt. “Goedkopehypotheek.nl is zelf geen partij in claims die worden aangebracht. De Haan Advocaten heeft er op haar beurt alleen maar baat bij om een juridisch goed onderbouwde claim in te dienen bij Kifid.”
Volgens Annema hebben inmiddels 250 consumenten zich al aangemeld bij de stichting. Vijftig zaken zijn al ingediend bij Kifid.

Reageer op dit artikel