nieuws

Rabobank ziet marktaandeel in hypotheken toenemen

Financiële planning 1878

Rabobank heeft na jaren van daling vorig jaar haar marktaandeel op de hypotheekmarkt weer zien toenemen. Had de coöperatieve bank in 2015 nog een aandeel van 20%, vorig jaar kroop dat omhoog naar 21%. De blijkt uit jaarcijfers die Rabobank vanmorgen heeft gepubliceerd.

Rabobank ziet marktaandeel in hypotheken toenemen

Rabobank heeft de afgelopen jaren een forse veer moeten laten op de hypotheekmarkt. Medio 2013 had de bank nog een marktaandeel van 31%, eind 2014 was dat gedaald naar 20%. Volgens Rabo-topman Wiebe Draijer zijn vorige jaar de nodige verbeteringen doorgevoerd. “We hebben in 2016 vele nieuwe initiatieven genomen om onze klantbediening te verbeteren en te innoveren. Een hypotheekofferte binnen een week is daarvan een goed voorbeeld. Onze klanten met een hypotheek bieden we sinds 1 juli 2016 rentemiddeling aan.” Ook kondigde de bank vorig najaar aan de banden met het intermediair weer aan te gaan halen.

Afboeking op belang in Achmea

De bank zag vorig jaar haar nettowinst met 9% dalen tot 2.024 miljoen euro. Die daling was vooral te wijten aan eenmalige posten zoals reorganisatiekosten, compensatie van klanten met een rentederivaat en afboekingen op het belang in Achmea. Medio januari maakte Rabobank al bekend 700 miljoen euro af te boeken op haar belang in Achmea vanwege “vooruitzichten en marktontwikkelingen in de verzekeringssector en het perspectief van Achmea in de markt”. Vanmorgen deed Achmea een vooraankondiging van een fors verlies over 2016.

Gevolgen reorganisatie voor personeel

Draijer ging ook nog in op de gevolgen van de forse reorganisatie binnen de bank en de gevolgen die dit heeft voor het personeel. “De verbeteringen van de bank verlopen in hoog tempo en gaan ook in 2017 door. Dit vraagt veel van onze mensen. Velen zien hun vertrouwde werkplek verdwijnen als gevolg van de digitalisering van onze dienstverlening en het doorvoeren van noodzakelijke verbeteringen in vooral de back-office en ondersteunende diensten. Zeker gezien het zware beroep dat op hen wordt gedaan zijn wij onze medewerkers zeer dankbaar voor hun inzet in het intensieve jaar 2016.”

Reageer op dit artikel