nieuws

Ook Hypotheekclaim-advocaten in opspraak

Financiële planning 3440

De Haan Advocaten, het Groningse kantoor dat namens de Stichting Hypotheekclaim probeert bij Kifid schadevergoedingen te bewerkstelligen voor consumenten die onjuist zouden zijn geadviseerd bij het overstappen naar een annuïteitenhypotheek, is zelf verwikkeld in een tuchtzaak in verband met een claimstichting voor Groningers met aardbevingsschade.

Ook Hypotheekclaim-advocaten in opspraak

Vorige week bleek dat hypotheekadviesbedrijf Goedkopehypotheek.nl, dat het Nationaal Compliance Center (NCC) inhuurt om berekeningen te maken voor de stichting Hypotheekclaim, vorig jaar een aantal keren is berispt door de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid. Voor een berekening vraagt het bedrijf € 875 (excl. btw). Die facturen gaan naar De Haan, dat NCC inhuurt. Maar Goedkopehypotheek.nl heeft van Kifid zelf al negen keer een schadevergoeding moeten betalen wegens ondeugdelijk hypotheekadvies.

Aardbevingsschade

De Haan heeft zo’n 50 zaken liggen bij Kifid, maar is met een andere claimstichting in opspraak geraakt. De Deken van de Orde van Advocaten heeft een klacht ingediend tegen het kantoor, dat voor gedupeerden processen voert over waardevermindering door aardbevingsschade. De beloning die De Haan daarvoor vraagt, zou haaks staan op het klantbelang, aldus de Orde van Advocaten.
Via de stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen) probeert De Haan voor 3.000 gedupeerden een schadevergoeding los te krijgen bij de NAM. Deelname kost € 100. Komt het tot een schadevergoeding, dan krijgt het kantoor daarvan nog eens 5% tot 10%. Dat lijkt heel veel op een no cure, no pay-constructie en dat is in strijd met de gedragscode voor advocaten. Al wordt daarmee sinds 2014 wel een proef gehouden in letselschadezaken.

Geen wraking

De klacht zou in januari worden behandeld, maar De Haan diende een wrakingsverzoek in. Twee van de vijf leden van de Raad van Discipline, die de klacht zou behandelen, waren volgens het kantoor bevooroordeeld. Het verzoek is echter vorige week afgewezen, meldt het Dagblad van het Noorden: het is pas tijdens de zitting ingediend en dat was te laat. De tuchtzaak wordt binnenkort hervat.

Reageer op dit artikel