nieuws

Langdurige werkloosheid daalt voor het eerst in zeven jaar

Financiële planning 785

De langdurige werkloosheid in 2016 is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het is de eerste daling van de langdurige werkloosheid sinds 2009. Ook onder 55+’ers nam het aantal langdurig werklozen af, al was de daling minder dan bij de jongere leeftijdsgroepen. Dat meldt het CBS maandag.

Langdurige werkloosheid daalt voor het eerst in zeven jaar

In 2016 zaten er nog 216.000 mensen langer dan een jaar thuis terwijl ze wel op zoek waren naar een baan en direct beschikbaar. Dit cijfer is exclusief de mensen die, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, geen vertrouwen meer hebben in het vinden van een baan en gestopt zijn met zoeken. Een jaar eerder waren er nog 259.000 mensen langdurig werkloos.

Voor de leeftijdsgroepen onder de 55 jaar was in 2015 al een kleine daling ingezet. Gemiddeld nam het aantal langdurig werklozen toen echter nog toe door de stijging onder 55+’ers. Onder 55+-mannen daalde de werkloosheid in 2016, maar bij vrouwen uit de leeftijdsgroep was er nog een toename. Daar staat tegenover dat de werkloosheid in de periode 2010-2015 onder vrouwen van 55+ minder sterk groeide dan bij de mannen.

Reageer op dit artikel