nieuws

In grote steden neemt huizenprijs meest toe

Financiële planning 1874

De woningprijzen in grote steden stijgen sneller dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van technologiebedrijf Calcasa, dat een nieuwe index voor de grote steden introduceert: de Calcasa WOX Top 15 Steden Index.

In grote steden neemt huizenprijs meest toe

De Calcasa WOX Top 15 Steden Index geeft de gemiddelde woningwaarde weer voor de vijftien grootste steden van Nederland. Deze zijn geselecteerd op basis van het aantal koopwoningen. De index laat zien dat de waarde van alle koopwoningen in de top 15 het afgelopen jaar met 8,9% is gestegen naar 262 duizend euro. De Top 15 Steden Index overstijgt daarmee de rest van Nederland (+5,3%).

Appartementen worden in drie jaar kwart duurder

Vooral de laatste drie jaar is de Calcasa WOX Top 15 Steden Index sneller gestegen dan de rest van Nederland. De index groeide in deze periode met 20,9% en de rest van Nederland met 13,2%. Eengezinswoningen namen met 17,7% in waarde toe, appartementen met 24,8%. Dit verschil is minder groot voor de rest van Nederland met een prijsverandering van 14,6% voor appartementen en 13,0% voor eengezinswoningen.

Niet overal stijgen de woningprijzen even hard. In de Randstad ligt de groei boven het gemiddelde van de Top 15, daarbuiten gaat de groei langzamer. Amsterdam is koploper met een stijging van 34,7% in drie jaar. In de Top 15 is Enschede de stad met de laagste prijsontwikkeling (+8,9%).

Op de appartementenmarkt heeft Rotterdam afgelopen kwartaal Amsterdam ingehaald. In de hoofdstad steeg de prijs van appartementen met 12,2%. In Rotterdam nam de prijs 12,4% toe.

Reageer op dit artikel