nieuws

Huizenprijzen stijgen verder, regionale verschillen gegroeid

Financiële planning 2133

Koopwoningen waren in januari 6,4% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het afgelopen jaar zijn bovendien de regionale verschillen in huizenprijzen toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het CBS dinsdag bekendmaakte op basis van onderzoek samen met het Kadaster.

Huizenprijzen stijgen verder, regionale verschillen gegroeid

Volgens het CBS liggen de huizenprijzen op dit moment 14,7% hoger dan tijdens het dieptepunt in de huizencrisis in juni 2013. De prijzen zijn echter nog niet op de top die in augustus 2008 werd bereikt. Ten opzichte van die piek ligt het prijsniveau nu 9,9% lager.

Bloemendaal duurst, Pekela goedkoopst

Het CBS en het Kadaster zagen afgelopen jaar ook de regionale verschillen in verkoopprijzen van woningen toenemen. Het prijsverschil van woningen in gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijs was in 2016 bijna 522 duizend euro. In de drie voorgaande jaren was het verschil nog kleiner dan een half miljoen euro.

De gemiddelde verkoopprijs lag in 2016 in Bloemendaal, de duurste gemeente, op 650 duizend euro. In Pekela was de verkoopprijs het laagst: voor gemiddeld 128 duizend euro kon je daar vorig jaar een koopwoning kopen.

Reageer op dit artikel