nieuws

Erkend hypotheekadviseurs: ongelijk speelveld tussen aanbieders en adviseurs

Financiële planning 3302

Vier op de vijf Erkend adviseurs ervaren een ongelijk speelveld tussen aanbieders en zelfstandig adviseurs. Wel vinden veel adviseurs dat het provisieverbod heeft geleid tot financieel advies van hogere kwaliteit, tot een cultuurverandering in de sector en tot meer inzicht bij klanten over de prijs van financieel advies. Dat blijkt uit het Lenteonderzoek 2017 van Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH).

Erkend hypotheekadviseurs: ongelijk speelveld tussen aanbieders en adviseurs

Volgens SEH storen Erkend hypotheekadviseurs zich aan het gedrag van aanbieders, omdat die ondanks het wegvallen van provisie hun prijzen niet of nauwelijks verlagen. Volgens 42% van de adviseurs zijn de productprijzen niet verlaagd tot zelfs verhoogd. Bijna de helft heeft een lichte daling gezien en maar 10% een substantiële prijsverlaging.

Vier op de vijf adviseurs ervaren een ongelijk speelveld tussen aanbieders en zelfstandig adviseurs. Dat zit ’m volgens de SEH vooral in het versleutelen van de kosten voor advies en nazorg in de rente of premies. De controle van de AFM daarop noemen veel adviseurs “een wassen neus”. “Het is niet te controleren”, aldus de SEH.

Pluspunt: klant weet dat advies geld kost

Al met al staan Erkend hypotheekadviseurs overigens positief tegenover het provisieverbod, een conclusie die de SEH vorig jaar ook al trok uit een onderzoek onder de leden. Grootste pluspunt in het onderzoek van dit jaar noemen de adviseurs het toegenomen inzicht bij klanten over de prijs van financieel advies. “De klant weet nu dat advies niet gratis is”.

Ook zien veel Erkend adviseurs door het wegvallen van de provisieprikkel een verbetering in de kwaliteit van financieel advies. Het provisieverbod heeft volgens 85% van de adviseurs voor een cultuurverandering binnen de financiële dienstverlening gezorgd. Volgens 30% is die cultuur zelfs sterk veranderd; 5% ziet geen verschil.

Ruim een kwart ziet meer nadelen

Ruim een kwart van de 425 ondervraagden zegt meer nadelen dan voordelen te ondervinden van het provisieverbod. Belangrijkste nadelen die worden genoemd zijn de moeite die klanten hebben om de adviesprijs in één keer te betalen, de focus van klanten voor de laagste prijs in plaats van kwaliteit en de afgenomen toegankelijkheid van financieel advies voor lagere inkomens.

Reageer op dit artikel