nieuws

ASR hoeft van rechter geen berekeningen te delen met Stichting Woekerpolisproces

Financiële planning 1286

ASR hoeft de Stichting Woekerpolisproces geen inzage te geven in berekeningen achter de compensatieregeling voor klanten die gedupeerd zijn door woekerpolissen van de verzekeraar. Dat besliste de rechtbank in Utrecht woensdagochtend. De stichting is geen belanghebbende en de particulieren hebben geen gebruikgemaakt van het aanbod nadere vragen te beantwoorden.

ASR hoeft van rechter geen berekeningen te delen met Stichting Woekerpolisproces

De Rechtbank Midden-Nederland boog zich over een woekerpoliszaak die Stichting Woekerpolisproces al in 2014 had aangespannen tegen verzekeraar ASR. Namens twee particulieren die een beleggingsverzekering hadden lopen bij ASR en daarvoor gecompenseerd zijn, eiste de stichting inzage in en een afschrift van de onderliggende berekeningen en de rekentool die gebruikt wordt. Stichting Woekerpolisproces denkt dat deze compensatieberekeningen niet kloppen.

‘Elke onderbouwing ontbreekt’

De rechtbank wijst die vordering af omdat de Stichting Woekerpolisproces en beide particulieren geen rechtmatig belang hebben bij de inzage in die berekeningen. “Zonder een begin van onderbouwing van de rechtsvordering ten behoeve waarvan zij over de bescheiden wensen te beschikken, is toewijzing van de vordering niet mogelijk”, zo schrijft de rechter in het vonnis. Volgens dat vonnis ontbreekt elke onderbouwing en herhaalt de Stichting Woekerpolisproces enkel het eigen standpunt dat de berekeningen niet zouden deugen. Ook telt voor de rechter mee dat de eisers zich niet laten vertegenwoordigen door consumentenorganisaties waarmee afspraken zijn gemaakt over de compensatieregeling.

Niet om toelichting gevraagd

De rechtbank laat bovendien zwaar meewegen dat ASR de gedupeerde klanten heeft aangeboden meer uitleg te geven en vragen te beantwoorden. “Die vragen zijn echter niet gesteld en die verdere toelichting is niet gevraagd”, aldus het vonnis. Ook hebben de eisers geen gebruikgemaakt van het aanbod om een onafhankelijke accountant het rapport van de accountants van ASR te laten toetsen.

ASR laat bij mond van woordvoerder Anita Wassink weten “tevreden” te zijn met het vonnis. “Het is belangrijk dat de rechtbank heeft aangegeven dat de Stichting Woekerpolisproces geen rechtmatig belang heeft om inzage in de compensatieberekeningen te eisen. Bovendien stelt de rechter dat ASR er alles aan heeft gedaan om aan de klanten uit te leggen hoe de betalingen in elkaar steken. De rechter honoreert onze inspanningen. We hebben altijd vragen willen beantwoorden en doen dat overigens nog steeds.”

Woekerpolisproces is verbaasd

Pieter Lijesen van Stichting Woekerpolisproces is minder te spreken over het oordeel van de rechter. “Het verbaast me dat de twee klanten volgens de rechter geen belanghebbende zijn van hun eigen woekerpolisregelingen. Ook vind ik het vreemd dat de rechter stelt dat ASR steeds heeft aangeboden vragen te beantwoorden. Wij hebben steeds gevraagd naar onderliggende data van de polissen en hebben die niet gekregen.” Lijesen laat het er niet bij zitten. “Ik moet nog overleg plegen, maar ik verwacht dat we in hoger beroep gaan.”

Eerder deze week leed ASR een nederlaag in een andere woekerpoliszaak. Kifid oordeelde dat de verzekeraar duizenden euro’s te veel in rekening gebrachte kosten moet terugbetalen in een zaak die is aangespannen door stichting Consumentenclaim.

Reageer op dit artikel