nieuws

Acture: ‘Plannen politieke partijen sociale zekerheid zijn ondoordacht’

Financiële planning 1487

De plannen voor sociale zekerheid in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen zijn “uiterst ondoordacht”. De partijen maken het sociale stelsel ingewikkelder minder effectief. Dat stelt Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, op basis van een onderzoek van de partijprogramma’s.

Acture: ‘Plannen politieke partijen sociale zekerheid zijn ondoordacht’

Acture concludeert uit de eigen analyse dat de partijen ingaan tegen de uitgangspunten van ons sociaal stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid, dat geen onderscheid maakt tussen oorzaak en type verzuim of naar de omvang van de organisatie. Volgens Acture richten politieke partijen hun pijlen ten onrechte op het mkb als banenmotor. Het mkb zou volgens de partijprogramma’s huiverig zijn om personeel aan te nemen en daarom willen ze de sociale lasten verminderen.

“Het blijkt echter dat in het mkb maar een beperkt aantal mensen werkt (600.000) terwijl bij het grootbedrijf veel meer mensen werkzaam zijn (4,2 miljoen). Wie bij de verdeling van sociale lasten onderscheid maakt op basis van bedrijfsomvang, zal daarmee dus vrijwel zeker géén grote banengroei veroorzaken. Beter is dat we ons realiseren dat alle bedrijven in Nederland huiverig zijn om mensen met een groter risico op arbeidsongeschiktheid aan te nemen. Maatregelen zouden dan ook voor alle werkgevers, ongeacht hun omvang, moeten gelden”, zegt Maudie Derks, algemeen directeur van Acture.

‘Robuust stelsel’

Voor een robuust en eerlijk sociaal stelsel maakt Acture zich hard voor twee maatregelen. De loondoorbetaling moet volgens de uitvoerder sociale zekerheid terug naar één jaar en de WGA moet naar vijf jaar voor alle werkgevers in Nederland. Daarnaast moet er een onafhankelijk instituut komen voor bezwaar, beroep en keuringen die zowel private uitvoerders van de ziektewet als het UWV controleert. Dit moet de dubbelrol die het UWV nu heeft (controlerend en feitelijk concurrerend met private partijen) te niet doen en zorgt ervoor dat werknemers hun vragen, klachten en opmerkingen bij een loket kunnen achterlaten.

Negatief over VVD, positief over CDA

De uitvoerder van de Ziektewet pleit bovendien voor een verplichte basisverzekering voor zzp’ers met acceptatieplicht door verzekeraars. Acture noemt daarom bijvoorbeeld de visie van de VVD “onverantwoord”.  “De VVD ziet de zzp’er als een individuele werkgever en lijkt blind voor het feit dat veel zzp’ers onverantwoord onverzekerd door het leven gaan.”

Acture heeft de meeste waardering voor het partijprogramma van het CDA. “Zij maken geen onderscheid tussen kleine en grote werkgevers. Dat is terecht want zowel kleine als grote werkgevers moeten gelijk worden behandeld. Daarnaast is het CDA ook een voorstander van een collectieve arbeidsongeschiktheidsregeling voor de zzp’er.”

Reageer op dit artikel