nieuws

Viisi gaat hypotheekacceptatie met algoritme doen

Financiële planning 3630

Adviesbedrijf voor hogeropgeleiden Viisi maakt sinds begin dit jaar gebruik van de Instant Credit Score van fintechbedrijf AdviceRobo bij de acceptatie van hypotheekklanten. Op basis van een psychometrisch toetsingsalgoritme kan de bereidheid om te betalen worden getoetst bij individuele hypotheeklanten. Viisi is de eerste partij die deze manier van acceptatie inzet bij hypotheken.

Viisi gaat hypotheekacceptatie met algoritme doen

Europese financiële partijen hebben inmiddels al 1 miljoen consumenten met Instant Credit Score getoetst, hoofdzakelijk voor consumptieve leningen en creditcards. Vanaf januari krijgen ook de nieuwe klanten van Viisi een korte vragenlijst aangereikt. De persoonlijke score geeft inzicht in gedrag, motivatie en financiële kennis. Hierdoor kan een kredietverstrekker een beter onderbouwde beslissing nemen, zelfs als er slechts beperkte krediethistorie beschikbaar is. Het biedt de mogelijkheid om naast doorstromers ook millennials, starters op de woningmarkt en jonge ondernemers op kredietwaardigheid te beoordelen.

Persoonlijke kredietscore

“De huidige praktijk rondom hypotheekverstrekking leunt te veel op standaardregels”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi. “Met de persoonlijke kredietscore van AdviceRobo stemmen we de hypotheekverstrekking beter af op de individuele klant en zijn of haar specifieke situatie en perspectieven. Daarmee zet Viisi een belangrijke stap in het gebruiken van fintech tooling bij verantwoorde kredietverstrekking”. Diederick van Thiel, CEO van AdviceRobo: “De scoringsmodellen voor hypotheekverstrekking kunnen veel beter. Onze aanpak is wetenschappelijk onderbouwd en gebruikt nieuwe technologieën zoals psychometrische scoring, machine learning en big data waarbij op een unieke manier gedrag en motivatie in beeld gebracht worden.”

Reageer op dit artikel