nieuws

Vereniging Eigen Huis: vertrouwen in woningmarkt daalt licht

Financiële planning 633

Het vertrouwen in de Nederlandse huizenmarkt daalde in januari voor de tweede maand op rij. Dat stelt Vereniging Eigen Huis op basis van cijfers uit de Eigen Huis Marktindicator. De vereniging verwacht een afvlakking van de groei van het aantal woningverkopen, of mogelijk zelfs een lichte daling.

Vereniging Eigen Huis: vertrouwen in woningmarkt daalt licht

In januari daalde de Eigen Huis Marktindicator met vier punten naar een stand van 113. De graadmeter van het consumentenvertrouwen staat volgens de vereniging nog altijd vrij hoog, maar heeft de afgelopen maanden terrein verloren ten opzichte van de recordstand van 121 punten die de indicator eind vorige jaar bereikte. Deze Eigen Huis Marktindicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200, waarbij de waarde 100 een ‘neutrale stemming’ vertegenwoordigt.

Volgens Vereniging Eigen Huis daalt het consumentenvertrouwen door de lichte stijging van de hypotheekrente. Bovendien daalt het woningaanbod in de prijsklasse tussen € 200.000 en € 400.000 in de Randstad snel, terwijl de vraag naar dit soort huizen nog erg hoog is.

In 2016 groeide het aantal woningverkopen, maar voor de komende maanden verwacht Vereniging Eigen Huis een afvlakking van de groei. Mogelijk slaat het zelfs om in een lichte daling, schrijft de vereniging in een bericht op de website.

DNB: ‘Woningmarkt is crisis te boven’

De Nederlandsche Bank schreef gisteren in de ramingen dat het vertrouwen in de woningmarkt eind 2016 weer terug was op het niveau van voor de crisis die begin 2008 begon. Volgens DNB is de woningmarkt de crisis te boven gekomen en er op enkele punten zelfs sterker uitgekomen. “Door strengere hypotheeknormen is de verhouding tussen nieuwe hypotheken en woningwaarde lager, waardoor een woningbezitter meer financiële buffers overhoudt”, aldus de bank.

DNB ziet bovendien dat in macro-economisch opzicht de risico’s zijn afgenomen. “De verhouding tussen de totale hypotheekschuld en het inkomen van huishoudens is afgenomen van 226% in 2010 naar 213% in 2016. In de raming loopt dit weer op, naar 218% in 2018. De groei van de hypotheekschuld wordt vooral gedreven door de groei van het beschikbare inkomen, gegeven de momenteel zeer lage hypotheekrente.”

Reageer op dit artikel