nieuws

Nederlandse hypotheken mogelijk dupe van nieuwe toezichtsregels

Financiële planning

Toezichthouder DNB verzet zich bij monde van Jan Sijbrand (directeur Toezicht DNB) tegen de komst van mogelijke nieuwe toezichtregels die duur uitpakken voor banken met veel Nederlandse hypotheken. Dit schrijft het FD.

Het draait om voorstellen om verschillende typen kredieten die een bank kan verstrekken voortaan anders ‘te wegen’. Die weging is een belangrijke factor om de kapitaalratio van een bank uit te rekenen. Bij een zwaardere weging moet een bank meer kapitaal hebben om op dezelfde ratio uit te komen.

Tophypotheken
Het Basels Comité stelt nu voor om de weging van vooral tophypotheken, die in Nederland veel voorkomen, veel zwaarder te maken. Gelijktijdig is het Comité met een voorstel gekomen om banken te verbieden met eigen berekeningen al te ver af te wijken van de nieuwe wegingen. Volgens Sijbrand houden deze voorstellen te weinig rekening met de lokale omstandigheden. Hij deed zijn uitspraken tijdens een seminar over bankentoezicht in Amsterdam. Het protest van Nederlandse banken leverde eerder al niets op.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.