nieuws

bijBouwe gaat ook direct oversluiten mogelijk maken

Financiële planning 1322

Hypotheekverstrekker bijBouwe gaat het ook mogelijk maken dat klanten die moeten oversluiten dit via execution only kunnen doen. Nu al sluit bijna een kwart van de klanten hun zijn hypotheek bij  aankoop  van een woning direct bij bijBouwe af. Voor de zomer van 2017 hoopt oprichter Bouwe Kuik het direct oversluiten te kunnen faciliteren. 

bijBouwe gaat ook direct oversluiten mogelijk maken

bijBouwe, het hypotheeklabel van vermogensbeheerder Dynamic Credit, speelt met de verruiming van het directe aanbod in op de dynamiek in de oversluitmarkt die wordt verwacht voor volgend jaar en het jaar daarop. Bouwe Kuik: “2007 en 2008 waren echt recordjaren voor de Nederlandse woningmarkt. Veel mensen hebben zich toen voor tien jaar vastgelegd. Die termijnen lopen volgend jaar en het jaar daarop af. Het herfinancieren van al die hypotheken wordt een uitdaging. Door Basel IV kunnen banken niet meer zoveel aan hypotheken doen als voorheen. Een partij als de Rabobank wil daarom ook minder hypotheken op de eigen balans. We hebben voor de herfinanciering als Nederland ook andere bronnen  nodig.”

Internet prima middel bij zuivere oversluiting
bijBouwe ziet daarbij ook nadrukkelijk een rol voor zichzelf weggelegd. “We zijn, net als andere geldverstrekkers, al keihard bezig om hierop in te spelen”, aldus Kuik. “Wij denken dat in het geval van een zuivere oversluiting  internet een prima middel kan zijn. Ergens volgend jaar, in ieder geval voor de zomer, hopen we dit te realiseren.” Daarnaast hoopt bijBouwe voor het eind van het jaar haar matrix met financiers aan te vullen met nieuwe institutionele beleggers, zodat de geldverstrekker ook weer rentevastperiodes langer dan 10 jaar kan aanbieden.

Uit een analyse van duizenden hypotheekaanvragen blijkt dat bijna een kwart (24.6%) van de klanten van bijBouwe zijn hypotheek zelf afsluit. Driekwart sluit bijBouwe via het intermediair. Bij een op de zeven hypotheken (ca. 14%) wordt die hypotheek via de site van bijBouwe zelf geregeld, de overige doe-het-zelvers sluiten een bijBouwe-hypotheek af via andere online outlets als Hypotheek24. Daarmee presteert aanzienlijk beter dan het marktaandeel voor execution only in de hypotheekmarkt eind vorig jaar. Dat lag toen op ongeveer 2%.

Niet alleen jonge huizenkopers
Mensen van alle leeftijden sluiten zelf online hun hypotheek af. De gemiddelde leeftijd van huizenkopers die zelf een hun hypotheek regelen is ruim 32 jaar oud. De jongste afsluiter was 21 jaar oud, de oudste was 71 jaar oud. Van de stellen die zelf hun hypotheek regelt is de eerste aanvrager in 83% van de gevallen een man. Ruim driekwart van de mensen (77%) die zelf hun hypotheek regelt is een starter op de woningmarkt.

Slagkracht en snelheid
In onze digitale samenleving vinden kopers hun woning op het internet, bijvoorbeeld via Funda. Ook de financiering wordt steeds vaker online gevonden. Er is een meerderheid die samen met een adviseur een hypotheek vindt. Dat is prima, want kopers moeten vooral doen waar zij zich goed bij voelen. De woningmarkt blijft, met het gunstige rentepercentage, de komende periode aantrekken. Slagkracht en snelheid is dan een vereiste om koper de sleutel van een woning te bemachtigen”, aldus Kuik.

Hypotheek binnen 6 uur
Dat Florius nu binnen 24 uur uitsluitsel gaat geven over een hypotheekaanvraag, beschouwt hij als winst voor de consument. “Sneller inzicht is altijd prettig, al kunnen wij dat al veel langer leveren. We hebben zelfs een keer binnen 6 uur een hypotheek voor elkaar gekregen. Maar die mevrouw had al haar stukken al compleet. Snelheid bij de goedkeuring van een aanvraag is een dalende markt overigens wat minder relevant, omdat het juist dan zin kan hebben om nog wat langer te wachten tot de rente wat verder is gedaald. Het is in een dalende markt vooral belangrijk om de klant snel een voorlopig rentevoorstel te kunnen doen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.