nieuws

NVB: ‘Ruimte voor eigen oordeel banken leencapaciteit consument’

Financiële planning 2411

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is geen voorstander van een generieke verruiming van de leennormen voor hypotheken. “Deze leidt tot hogere lasten voor sommige consumenten, die daarvan de mogelijke financiële risico’s niet altijd kunnen overzien.” Dit laat de NVB op haar website weten naar aanleiding van de uitspraken van Maxime Verhagen.

NVB: ‘Ruimte voor eigen oordeel banken leencapaciteit consument’

“Het bepalen van de leencapaciteit van consumenten voor een hypotheek is altijd een individuele zaak”, zegt de NVB. “Voor banken is het belangrijk dat zij binnen de geldende regels voldoende ruimte hebben voor de beoordeling van de leencapaciteit van consumenten. Daardoor zouden in specifieke gevallen, waarin dat verantwoord is, consumenten iets meer kunnen lenen.”

Belemmeringen
De NVB onderschrijft dat belemmeringen voor toetreding tot of doorstroming op de woningmarkt zoveel mogelijk moeten worden weggenomen. “Voor wat betreft het tweede inkomen in een gezin is de praktijk al dat hiermee sterker rekening wordt gehouden waardoor er meer kan worden geleend.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.