nieuws

HDN: ‘Consument wil financieel totaal portaal’

Financiële planning 3337

Tweederde van de consumenten zou graag gebruik maken van een financieel portaal waarin de financiële gegevens uit verschillende ‘Mijn omgevingen’ worden samengebracht. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Consumentenportals’, dat Hypotheken Data Netwerk (HDN) vandaag tijdens de Mortgage Week heeft gepresenteerd.

HDN: ‘Consument wil financieel totaal portaal’

Bij het onderzoek is een representatieve groep consumenten betrokken die het afgelopen anderhalf jaar een hypotheek heeft aangevraagd. Zij stellen bij een financieel totaal portaal wel de voorwaarde dat de privacy en veiligheid van de omgeving gewaarborgd is.

Een andere belangrijke voorwaarde is om zelf de regie te houden. Zo wenst de consument zelf te bepalen welke informatie wel en welke niet wordt toegevoegd aan een dergelijk financieel portaal. Verder wil de consument iedere keer opnieuw toestemming geven voor acties die (financiële) instellingen uitvoeren op de gegevens. HDN-directeur Dorine van Basten: “Het onderzoek geeft goed weer waar de behoefte van de consument ligt op het gebied van zelfwerkzaamheid en welke voorwaarden zij hieraan stellen. Dit is waardevolle informatie voor de gehele financiële dienstverlening.”

Initiatief bij overheid
Het onderzoek meldt dat bij bijna de helft van de ondervraagden de overheid op voorhand het meeste vertrouwen heeft als beheerder van een dergelijk platform. Daarnaast beschouwt een kwart een onafhankelijke, niet-commerciële partij als vertrouwenwekkende beheerder.

Binnen de financiële dienstverlening ontstaan momenteel diverse initiatieven met betrekking tot het ontwikkelen van consumentenportals. “Dat zijn interessante ontwikkelingen die voor HDN, als communicatiestandaard in de branche, essentieel zijn om te volgen voor de doorontwikkeling van onze standaarden en het faciliteren van onze stakeholders om consumenten snel duidelijkheid te kunnen geven”, aldus Van Basten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.