nieuws

ABN Amro verkoopt meer nieuwe hypotheken

Financiële planning

ABN Amro heeft een goed kwartaal op het gebied van hypotheken achter de rug. In het tweede kwartaal van dit jaar verkocht de bank 51% meer hypotheken dan in het tweede kwartaal van 2014. Het marktaandeel in nieuwe hypotheken lag afgelopen kwartaal op 23%.

ABN Amro verkoopt meer nieuwe hypotheken

De staatsbank wijst de opkrabbelende economie en de strengere leennormen die vanaf juli zijn ingevoerd aan als redenen voor de grote stijgingen. Ook de groeiende huizenmarkt wordt door ABN Amro aangestipt. De bank lijkt betere cijfers op hypotheekgebied te kunnen voorleggen dan concurrent Rabobank. Daar klaagde CEO Wiebe Draijer over de volgens hem oneerlijke concurrentie op de markt met nieuwe partijen in de vorm van verzekeraars en pensioenfondsen.

ABN Amro waarschuwt in de cijfers dat de hogere kapitaaleisen voor hypotheken en zakelijke kredieten een significant effect kunnen hebben op de kapitaalpositie van de bank. Daarom blijft de staatsbank zich richten op het focussen op het versterken van de kapitaalpositie.

Winst
ABN Amro boekte in het tweede kwartaal een winst van € 600 mln, waarvan € 350 mln dividend wordt uitgekeerd aan de staat, de aandeelhouder van de bank. Net als de Rabobank hoefde ABN Amro een stuk minder voorzieningen op te nemen voor slechte kredieten. De grote winst kwam uit de grote zakelijke klanten, waar de bank fors meer rentebaten en provisie-inkomsten bij kon boeken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.