nieuws

Hypothekenfondsen verdubbelen marktaandeel

Financiële planning

De omvang van hypothekenfondsen is in het laatste kwartaal van 2014 met € 0,8 mld gegroeid tot € 6,7 mld, meldt toezichthouder DNB. Over het hele jaar is het bedrag aan verstrekte woninghypotheken op de balans van deze fondsen met € 3 mld toegenomen: daarmee is het marktaandeel van deze categorie verstrekkers verdubbeld tot 1% van het totale volume aan uitstaande hypotheken.

Hypothekenfondsen verdubbelen marktaandeel

Afgemeten aan de door het Kadaster gemelde jaarproductie van € 48,5 mld waren de hypothekenfondsen vorig jaar gezamenlijk goed voor zo’n 6% van alle nieuwe hypotheken. Via hypotheekfondsen verstrekken onder meer pensioenfondsen woninghypotheken, al dan niet in samenwerking met andere partijen. Zo hebben afgelopen jaar het Pensioenfonds Metaal en Techniek, het Pensioenfonds Hoogovens en het Pensioenfonds PGB hypotheekgelden beschikbaar gesteld via het nieuw opgerichte Munt Hypotheken.
Het beheerd vermogen van alle Nederlandse beleggingsfondsen is vorig jaar gestegen tot een recordhoogte van € 748 mld. Dat is vooral te danken aan behaalde koerswinsten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.