nieuws

Renteopslag van banken weerhoudt prijsherstel van duurdere woningen

Financiële planning

Het rentebeleid van de banken weerhoudt het herstel van de huizenmarkt in het duurdere segment, die niet in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De renteopslag zorgt dat kopers niet kunnen profiteren van de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank, zo staat in het FD. 

Renteopslag van banken weerhoudt prijsherstel van duurdere woningen

Het renteverschil tussen de NHG-hypotheken en niet-NHG-hypotheken is ten tijde van de crisis verdrievoudigd. De NHG geeft garantie tegen wanbetaling voor zowel de koper als de banken bij huizen tot een maximale hypotheeksom van €265.000. Banken berekenen daarom een hogere rente bij huizen in het duurdere segment. Bij NHG-hypotheken met een looptijd van tien jaar wordt gemiddeld een rente van 3%  aangehouden. Momenteel ligt de rente op hypotheken zonder NHG rond de 4%. 

Per juli gaat de NHG-grens verder omlaag naar een hypotheekmaximum van €245.000. Het maximum zal de komende jaren nog verder zakken naar uiteindelijk €220.000.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.