nieuws

Beheerd vermogen van beleggingsfondsen naar recordhoogte

Financiële planning

De omvang van Nederlandse beleggingsfondsen is in het eerste kwartaal van 2014 met 2,5% gegroeid tot een recordhoogte van € 660 mld. Dat meldt De Nederlandsche Bank. De nieuwe inleg spitst zich vooral toe op aandelen in plaats van obligaties.

Beheerd vermogen van beleggingsfondsen naar recordhoogte

Daardoor namen de aandelenbeleggingen toe met 4%, meldt DNB. “De toename van de beleggingen (‘assets under management’) werd veroorzaakt door netto-inleg, koerswinsten en uitbreiding van de beleggingsinstellingenstatistiek met een aantal bestaande private equity fondsen”, schrijft de toezichthouder. “Door deze groei bereikte het beheerd vermogen van beleggingsfondsen een nieuwe recordomvang van € 660 mld.”

Aandelenfondsen
In tegenstelling tot het laatste kwartaal van 2013 werd er aan het begin van dit jaar meer belegd in aandelen dan obligaties. Naar aandelen- (€ 4,9 mld) en vastgoedfondsen (€ 0,9 mld) stroomde meer geld. Dat verdween juist bij obligatiefondsen (€ 1,7 mld), gemengde fondsen (€ 0,4 mld), hedgefondsen (€ 0,7 mld) en overige fondsen (€ 1,8 mld). In de obligatiefondsen werd eind vorig jaar juist meer kapitaal (€4,4 mld) gestoken, terwijl aan de aandelenfondsen toen € 2,9 mld werd onttrokken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.