nieuws

‘Eén op drie huisverkopers zit met restschuld’

Financiële planning

Uit een steekproef van het landelijke Netwerk Notarissen blijkt dat één op de drie huizen die van eigenaar wisselt ‘onder water’ staat. “De problemen waarmee de woningmarkt nog steeds kampt, worden onvoldoende onderkend”, meent Luciënne van der Geld, juridisch directeur bij Netwerk Notarissen.

‘Eén op drie huisverkopers zit met restschuld’

Uit een recente steekproef onder dertig van de bij Netwerk Notarissen aangesloten notariskantoren naar de lopende overdrachten, blijkt dat één op de drie huizen die bij de notaris worden overgedragen onder water staat; de hypotheek is hoger dan de verkoopprijs. Meer dan 75% van de verkopers met een huis onder water moet het eigen spaargeld aanspreken bij de overdracht van hun huis. Daarnaast wordt er bijgesprongen door ouders, of wordt extra geld geleend bij de bank. In de steekproef werd ook gekeken naar de kopers: hebben zij zelf een huis te verkopen? In ruim 45% was de koper een starter op de woningmarkt en had dus geen eigen huis te verkopen.

Scheiding
Er staan in Nederland meer dan 1,4 miljoen huizen onder water. “Je krijgt pas natte voeten van een huis onder water als je móet verkopen”, zegt Van der Geld die als voorbeeld scheidende stellen noemt. Dat vanaf 1 januari 2013 de hypotheekregels gewijzigd zijn, maakt het er volgens haar niet makkelijker op. “Scheidenden hebben last van de nieuwe hypotheekregels. Dat hebben VEH en de Consumentenbond onder de aandacht van de minister gebracht maar die vindt het onnodig de regels aan te passen.”

Conclusies
Het Netwerk Notarissen is nog niet zo positief over de woningmarkt. “Dat er meer woningen worden verkocht en de prijzen stabiliseren, wil nog niet zeggen dat de crisis achter ons ligt. Je moet ook kijken naar de financiële positie van verkoper én koper,” zegt Van der Geld. Volgens haar laat de steekproef zien dat er eerst gedegen onderzoek moeten worden gedaan naar de woningmarkt om conclusies te kunnen trekken.

Reageer op dit artikel