nieuws

‘Aflossen hypotheek beter dan sparen’

Financiële planning

Huizenbezitters met een (fors) spaartegoed kunnen dat geld beter gebruiken om de hypotheek gedeeltelijk af te lossen. Dat levert meer op omdat de spaarrente momenteel erg laag is, zo adviseert Independer consumenten.

‘Aflossen hypotheek beter dan sparen’

"De hoogste spaarrente bij een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden, is op dit moment 1,95%", zegt de Achmea-vergelijkingssite. "De rente die je betaalt over je hypotheek, is meestal veel hoger. Daarom levert het je geld op als je extra aflost." Independer schetst een voorbeeld van een stel dat € 40.000 spaargeld heeft en de helft daarvan gebruikt om de hypotheek te verlagen. Bij een hypotheek van € 250.000 en een hypotheekrente van 4,8% scheelt dat netto € 600 op jaarbasis.
"Het aflossen van je hypotheek heeft ook nadelen. Je moet er zeker van zijn dat je het bedrag in de (verre) toekomst niet gebruikt", nuanceert Independer. "Je kunt het meestal niet meer opnemen.  Ook moet je er rekening mee houden dat je over het afgeloste bedrag geen belastingvoordeel meer krijgt. Dit kan nadelig zijn als je verhuist en je hypotheek wilt verhogen." Daarnaast zou een storting in de spaarhypotheek meer kunnen opleveren dan aflossing.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.