nieuws

Consument ziet roodstand niet als lenen

Financiële planning

Bijna de helft van de Nederlanders (44%) staat af en toe rood, zo blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van de AFM. Van deze groep zegt 47% voor rood staan te kiezen omdat zij niet willen lenen. Nog eens 20% zegt een consumptief krediet te duur te vinden.

Consument ziet roodstand niet als lenen

GfK vroeg 511 consumenten naar hun ervaringen met rood staan. Maandelijks heeft 15% van de Nederlanders een negatief saldo op de betaalrekening. Het gaat met name om mensen met minder dan € 10.000 spaargeld en mensen met een inkomen tussen de € 23.500 en € 39.000. Opmerkelijk is dat 81% van de recente sluiters van een consumptief krediet wel eens rood staat: veel meer dan het landelijk gemiddelde. Van deze groep staat zelfs 34% maandelijks in het rood. Voor 17% van de kredietsluiters duurt die situatie gemiddeld langer dan drie maanden.
De grootste groep (39%) maakt voor de zekerheid gebruik van de optie om rood te kunnen staan; een kwart geeft aan dat het een standaardoptie is bij de bank. Over dat laatste is de AFM kritisch: “Het gebruik maken van roodstand zou een weloverwogen beslissing van de consument moeten zijn.” Twee derde denkt dat de gemiddelde rente bij rood staan lager is dan 12%, terwijl in werkelijkheid percentages tot boven de 14% worden berekend.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.