nieuws

Adviesnota wordt mondjesmaat gespreid betaald

Financiële planning

De kosten van advies over complexe producten worden sinds de invoering van het provisieverbod op 1 januari nog nauwelijks gespreid betaald. Minder dan de helft van de adviseurs biedt die mogelijkheid aan de klant en bij de adviseurs die de optie wel bieden, maakt grofweg een op de zes klanten er gebruik van.

Adviesnota wordt mondjesmaat gespreid betaald

Die conclusie trekt bureau D&O uit een enquête onder circa 400 kantoren. De kosten van advies en bemiddeling kunnen bij 42% van de kantoren gespreid worden betaald. Bij deze groep is het afgelopen kwartaal bij 13% van de hypotheekadviezen en de adviezen over betalingsbeschermers gekozen voor het uitsmeren van de betaling over een langere periode. Klanten die werden geadviseerd over levensverzekeringen, kozen in 23% van de gevallen voor gespreide betaling. De betalingstermijn varieert van gemiddeld acht à negen maanden voor nota’s onder de € 1.000 tot gemiddeld 13 maanden voor nota’s boven de € 3.000. “Het relatief beperkte gebruik van gespreide betaling van de kosten van advies en bemiddeling heeft naar verwachting van Bureau D&O voor een belangrijk deel te maken met de liquiditeitspositie die bij veel kantoren onder druk staat.”
De enquête wordt in het derde kwartaal herhaald.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.