nieuws

Aftrek eigen woning 2011: € 33 miljard

Financiële planning

De fiscale aftrek voor de eigen woning bedroeg in 2011 ruim € 33 mld. Dit leverde eigenwoningbezitters een belastingvoordeel op van in totaal ruim € 14 mld. Bijna de helft van het belastingvoordeel komt terecht bij huishoudens met een bruto-inkomen van € 82.900 of meer per jaar.

Aftrek eigen woning 2011: € 33 miljard

Het CBS becijferde dat de fiscale aftrek voor de eigen woning in 2000 € 16,9 mld bedroeg, ongeveer de helft dus. Volgens het CBS trokken huishoudens vorig jaar gemiddeld € 670 per maand af voor hun eigen woning. Hoge inkomens hebben veel vaker een eigen woning dan lage inkomens. Van de huishoudens met de laagste inkomens had in 2011 nog geen 17% voordeel van de aftrek voor de eigen woning. Dit loopt op tot 92% van de hoogste inkomens. De woningeigenaren met de hoogste inkomens betaalden door de aftrek voor de eigen woning gemiddeld geen € 4.040 maar € 3.520 per maand aan inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Hiermee verlaagden zij deze heffing met gemiddeld 13%.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.