nieuws

Huizenkoper kwart goedkoper uit dan voor de crisis

Financiële planning

Mensen die een bestaande woning willen kopen zijn daarbij gemiddeld 24% goedkoper uit dan in 2008. Dit blijkt uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl. De waardedaling van de woningen, de lagere overdrachtsbelasting en de lagere rente drukken de lasten voor een koopwoning stevig naar beneden.

Huizenkoper kwart goedkoper uit dan voor de crisis

Kort voor het uitbreken van de financiële crisis in het najaar van 2008 betaalden kopers gemiddeld € 255.000 euro voor hun koopwoning. In de eerste vijf maanden van 2012 daalde de gemiddelde koopsom naar € 233.000 euro. Was de huizenkoper in 2008 nog 6% kwijt aan overdrachtsbelasting, vorig jaar moest er gemiddeld 3,7% betaald worden met inbegrip van de verlaging van het tarief naar 2% in het tweede halfjaar. Ook aan rente zijn kopers minder kwijt. Ze betalen nu gemiddeld 4,6%, evenveel als in 2006. In 2008 was de gemiddelde rente voor hypotheken nog 5,3%. Als ook nog rekening wordt gehouden met de inflatie is een huizenkoper zelfs 29% goedkoper uit dan vier jaar geleden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.