nieuws

Meer zorgen over pensioen dan over hypotheekrenteaftrek

Financiële planning

De hypotheekrenteaftrek heeft weinig impact op het zekerheidsgevoel van de Nederlander. Slechts 22% van alle koopwoningbezitters zegt afhankelijk te zijn van de aftrek.  Dit blijkt uit de Zekerheidsindex van Nationale-Nederlanden uitgevoerd door TNS Nipo, dat hiervoor de ‘zekerheidservaring’ van 1.334 respondenten optekende.

Meer zorgen over pensioen dan over hypotheekrenteaftrek

Ondanks de geringe afhankelijkheid van de hypotheekrenteaftrek heeft eenderde van de Nederlanders er (grote) problemen mee als deze zou verdwijnen. Bezitters van een koopwoning hebben hier logischerwijs meer problemen mee dan huurders (41% versus 32%). Een bovengrens bij de aftrek zou volgens 54% van de ondervraagden wel veel onzekerheid weghalen. Ook geeft de helft aan dat meer duidelijkheid een hoop onzekerheid weg kan nemen.
Nederlanders maken zich volgens de onderzoekers het meest zorgen om de hoogte van de zorgkosten, de betaalbaarheid van het pensioen en de olieprijzen. Eenderde van de Nederlanders wantrouwt het pensioenstelsel en maakt zich veel zorgen over de toekomstige pensioengelden. Twee op de vijf Nederlanders denkt dat toekomstige veranderingen aan het pensioenstelsel negatief voor hen zullen uitpakken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.