nieuws

Zembla-uitzending over ‘horrorhypotheken’

Financiële planning

De AFM wil de bevoegdheid krijgen om hypotheekverstrekkers te dwingen hun zorgplicht na te komen bij klanten die een betalingsachterstand met hun hypotheek oplopen. Dat zei AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren vrijdagavond in het tv-programma Zembla.

Zembla-uitzending over ‘horrorhypotheken’

Zembla besteedde vrijdagavond aandacht aan de crisis op de huizenmarkt. Inmiddels hebben 45.000 huishoudens een betalingsachterstand van minstens drie maanden op hun hypotheek. Mensen die noodgedwongen hun huis moeten verkopen, blijven zitten met een enorme restschuld. Ondertussen eisen de banken hun geld op. De AFM riep banken vorig jaar al op hun zorgplicht na te komen om samen met hun klanten betalingsachterstanden te voorkomen. "Onze indruk is dat banken dat onvoldoende doen," zegt Kockelkoren in Zembla. Banken en verzekeraars moeten volgens hem niet alleen een passend hypotheekadvies geven, maar vroegtijdig betalingsproblemen bij hun klanten signaleren om te voorkomen dat zij uit hun huis worden gezet.
De politiek zou het toezicht van de AFM moeten verruimen over de hele looptijd van de hypotheek. “We willen een doorlopende zorgplicht creëren waarop we kunnen ingrijpen daar waar nodig is'', zegt de bestuurder. Momenteel heeft de toezichthouder hier niet de wettelijke bevoegdheid voor.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.